2012. szeptember 27., csütörtök

Feng Shui



Mi lehet az oka annak, hogy az egyik lakásban már az első pillanatban jól érezzük magunkat, míg a másikban nem leljük a helyünket?

A Feng Shui szakértők szerint mindez nem véletlen, mert úgy tartják, ha a lakásban, munkahelyen, vagy azon a telken, amelyen épült, rosszul oszlanak el az energiák, a lakók, dolgozók közérzete, életútja alakulása körül is problémák lehetnek.

Évszázadokkal ezelőtt Kínában a Feng Shuit hétpecsétes titokként kezelték, a napi élet belső titka volt, és csak a politikai változások révén vált mindenki számára nyitottá. A Feng Shui, mint fogalom szelet és vizet jelent, de hívhatjuk a terek akupunktúrájának is. Ha elveit figyelembe vesszük, képes olyan körülményeket biztosítani a városlakók számára is, mint ha az érintetlen természetben tartózkodnánk.

A Feng Shuiról szóló első európai tanulmányt Ernest J. Eitel tiszteletes, a Londoni Missziós Társaság tagja tette közzé 1873-ban, de a nyugati világot már korábban elbűvölte és zavarba ejtette. Amikor a császárság idején a kínai kormányzat arra kényszerült, hogy kikötőket adjon át a gyarmati hatalmaknak, kivétel nélkül olyanokat választott, amelyek elhelyezkedését a Feng Shui szakértők a legrosszabbnak ítélték:"kopár sziget, amelyen még házak is alig vannak."

A kínaiak a Feng Shui alapelvei szerint határozták meg városaik helyét, általában kerülték a sík területeket, amelyeket veszélyesnek tartottak az árvizek és tájfunok miatt. Egy épület vagy település elhelyezkedését akkor tekintették ideálisnak, ha egy domb déli oldalán feküdt, védve az északi széltől. Ennek értelmében Kína, amikor területet kényszerült adni az amerikai és európai kereskedők raktárai számára Kantonban, egy lápos részt ajánlott fel a Gyöngy-folyó mellett, ami Feng Shui szempontok alapján a létező legrosszabb helynek számított. A kínai mandarinok látván, hogy a külföldiek épületeit azonnal elárasztották a fehér hangyák, igazolva látták a Feng Shui hasznosságát.

Vagy 30 éve Hongkongban, a britek először a ma Boldogság-völgy néven ismert alacsony fekvésű, mocsaras területet akarták megtenni az új gyarmat központjává. A kínai lakosságon már a puszta ötlet hallatán is "rémület" vett erőt. Így amikor a völgyhöz utat törő mérnökök sorra haltak meg sárgalázban, és a már felépített házaikat el kellett hagyni a maláriás megbetegedések miatt, a kínaiak igazolva látták aggodalmaikat, és azt gondolták, hogy a britek ismerik ugyan a Feng Shuit, de bolondnak tettetik magukat. A Boldogság-völgyben elszenvedett kudarc után a gyarmati kormányzat úgy döntött, hogy a ma Centralnak nevezett, kedvező fekvésű, dombokkal körülölelt víz közeli területen telepedik meg. Később, amikor a főmérnök fákat ültetett a kopár dombokra, a helyiek elképesztően agyafúrtnak tartották.

A Feng Shui szakértők irtóznak az éles szögeket bezáró építményektől, amelyek olyanok, mint a védtelen szomszédokra irányuló "tőrök". Még a kormányok sem tudják magukat függetleníteni magukat ettől. A hongkongi kínaiak éveken keresztül nagyon leleményesnek tartották a briteket amiatt, hogy a kormányzó házát a város legkedvezőbb domboldalára építették, amely mögött magas fák állnak, előtte utak kanyarognak, és gyönyörű kilátás nyílik a kikötőre. Az 1980-as évek végén a kínai kormány I.M. Peit, a neves építészt bízta meg a Kínai Bank új épületének megépítésével a kormányház közelében. Hetven emeletével ez lett Hongkong legmagasabb épülete. Tele van tűzdelve szerencsétlen éles sarkokkal, amelyek állítólag gonosz kis dárdákat hajigálnak a kormányzó rezidenciájára. A Feng Shui szakértők ezeknek az állandó támadásoknak tulajdonítják a britek gyarmatvesztését.


                                                                     Mikor alakult ki a Feng Shui?

A kínaiak tisztelik őseiket. Háromezer évvel ezelőtt alakult ki az a hiedelem, amely szerint a sírok megfelelő elhelyezése szerencsét hoz a következő generációknak. A Han-dinasztia idején, (Kr.e. 206-ban kezdődött) a Feng Shuit kiterjesztették a lakóházakra is.



Hogyan működik a Feng Shui?

A Feng Shui rendszer alapja ugyanaz a "Csi", azaz életenergia, amely jól ismert a tradicionális kínai orvoslásból. A Csi, a kozmikus energia, minden élet forrása. Az emberi szervezetben az energiapályákon, azaz a meridiánokon keresztül áramlik.

A Feng Shui a lakást vagy a házat az emberi szervezet hasonmásának tekinti: a száj a bejárati ajtónak felel meg, az ablak a szemnek, a falak a bőrnek. A Csi tehát akkor képes megteremteni az ember jó közérzetét, ha az illető lakásában vagy házában is nyugodtan áramolhat, és a hátsó ajtón vagy ablakon keresztül távozhat a szabadba. Jó, ha a bejárattal szemben nincsen ablak, mert azon keresztül eltűnik az energia, és ugyanezen okokból jó, ha a mellékhelyiséget sem közvetlenül a bejárattal szemben helyezik el.


Egy másik eset egy külföldi nagyváros egyik szállodájával esett meg. Hiába hozták évről évre rendbe, mindvégig ráfizetéses volt. Aztán tulajdonos váltás történt, aki azonnal Feng Shui tanácsadót hívott a pangás okának felderítésére. A szakértő megállapította, hogy a liftet éppen a szálloda bejáratával szemben helyezték el. Így a felvonó elvitte a bejárat felől érkező friss Csi energiát, és ez okozta a rossz üzletmenetet. Ajánlatára a liftet nem kevés pénzért elfordították, és három év múlva nem hogy az egész átalakítási költség megtérült, hanem az egyik legfelkapottabb sikeres szálloda lett a városban.


Mi a bagua?

Hogy lakáson belül melyik helyiség hol helyezkedjen el, ezt a Feng Shui szakértő az úgynevezett bagua térkép segítségével határozza meg. Ez nem más, mint egy olyan nyolcszög, amelynek 8 szektora van, és tartalmazza a szimbolikus iránytűként működő, az élethelyzetek térképének nevezett I Ging 8 trigramját, melynek segítségével megállapíthatók a ház vagy lakás külső belső energiái. A bagua azt is megmutatja, hogy a vizsgálat tárgya mely irányból kapja a belső energiáját, és hogyan hasznosítja azt. Lokalizálja és megvilágítja a belső élet olyan területeit, mint amilyen a karrier, a pénz, a tudás, a hírnév, a házasság, a család, utazás, kreativitás. Ha ez a térkép az előbbiekben felsoroltak bármelyikéből hiányt mutat, a kiegyenlítésben is nagy segítséget jelenthet.



Miből tudhatjuk meg, hogy lakásunkban megfelelően áramlanak az energiák?


1. Ha belépünk, és egy pillanatra megállunk, már rögtön észleljük, hogy jól érezzük-e ott magunkat, vagy sem. Hogy kellemes kisugárzása van-e a lakásnak, vagy sem. Szívesen időznénk már a bejáratnál, vagy alig várjuk, hogy beljebb lépjünk. A bejárat és környéke legyen barátságos, hívogató. Ne torlaszoljuk el különféle akadályokkal, például cipőkkel, telezsúfolt fogassal, szanaszét heverő gyerekjátékokkal. Ezek a tárgyak ugyanis megakadályozzák az energia szabad beáramlását lakásunkba.
2. Elég energiadús-e odabenn a levegő. Ha igen a válasz, minden rendben van, ha viszont nem, annak valószínűleg az az oka, hogy a lakásban nem elegendő a Csi áramlása. Figyeljük meg azokat a helyiségeket, ahol a legtöbb időt töltjük. A hálószobát, az étkezőt, a kedvenc ülőhelyünket. Nézzük meg a sarkokat, az éleket, amelyek láthatatlan nyílként irányulnak az emberre, nem mutatnak-e fekvőhelyünk vagy dolgozóhelyünk fele. Ha igen, semlegesítsük őket virágokkal, kendőkkel.
3. Nézzük meg, hogy az előszobából nyíló szobák kapnak-e elegendő életenergiát. Ha eldugott folyosóról nyílnak, valószínűleg nem. Ezen változtathatunk fényekkel és kristályokkal, amiknek energia terelő hatásuk van.


                                                                    
A Feng Shui további alapja

A Feng Shui többek között az öt elem tanára épül. Tanítása szerint az emberre, a házra, a Csi áramlásra különböző energetikai rezgésállapotok is hatnak. Az öt elem: a víz, fa , tűz, föld, fém. Valamennyi égtáj, szín, forma besorolható ezen elemek közé. Mind az emberek, mind a lakások rendelkeznek egyénre jellemző elemekkel. Ezek harmóniában vagy konfliktusban állnak egymással. Az öt elem módszerével a konfliktusok kezelhetők. Így például , ha a konyhában a tűzhely mellett vagy vele szemben a mosogató vagy a hűtőszekrény áll, az azt mutathatja, hogy a konyhában a beszélgetők között a nézeteltérések igen gyakoriak. Ennek oka, hogy a tűzhely a tűzelemhez tartozik, a mosogató és ahűtőszekrény a vízelemhez. E két elem, a víz és a tűz konfliktusban áll egymással, hiszen a víz kioltja a tüzet. Ez a feszültség hat a konyhában tartózkodókra. Hogy e két elemet harmóniába hozzuk, fa elemet alkalmazunk. A víz táplálja a fát, a fa táplálja a tüzet. Így a három elem harmóniában van. A fa elem színe a zöld, tehát hogy a konfliktust orvosolni tudjuk, zöld szőnyeg vagy tapéta alkalmazása ajánlott a tűzhely és a mosogató közé.

A Feng Shui nem csodaszer, amellyel minden problémát orvosolni lehet, de segítsége annyit jelent mint egészségben és harmóniában élni. Ha meg akarjuk változtatni környezetünk előnytelen adottságait, tegyük meg: ha életünk minősége javul, már megérte
.

 
A színek és a báguá
Otthonunk tervezésekor érdemes megnézni a báguá térképet, és néhány megfelelő színű tárgyat helyezni az egyes területekre. Lakásunk különböző részeire a következő színek hatnak jótékonyan:

• a gazdagság területe: zöld, vörös, lila, kék
• a hírnév területe: vörös, zöld, sárga
• a házasság területe: vörös, rózsaszín, fehér
• a család területe: zöld, vörös, kék
• a gyermekek területe: fehér, arany
• a tudás területe: fekete, zöld, kék
• a karrier területe: fekete, fehér, zöld
• a pártfogók területe: fehér, fekete

Tervezéskor mindig a Föld területet használjunk középpontként.


A színek általános jelentése

Vörös

• kulcsszavak: izgalmas, erőteljes

A vörös a legerősebb szín. Rendszerint alig található meg a természetben. Ha láthatóvá tesszük, annak nyomatékos üzenete lesz. Kínában a boldogság és a boldogulás színe. Sokat ígérő. A keleti menyasszonyok a mai napig vörös ruhát öltenek, hogy magukhoz vonzzák a mennyei szerencsét. A vörös lelkesít, izgat és mozgósít. Mérhetetlen önbizalmat ad.


A vörös, jó tulajdonságai ellenére, a harag színe is. Heves, izzó és pusztító, ha nem bánnak bölcsen vele. Azokban a szobákban bátrabban lehet használni, ahol élénk tevékenység zajlik.

Narancssárga
• kulcsszavak: törekvő, társaságkedvelő

A narancs társas és társaságkedvelő szín, figyelemre méltó hajtóenergiával. Kicsit kimértebb a vörösnél, inkább szeretetreméltó és rokonszenves, mint szenvedélyes. A narancs a vörösnél kevésbé izgató, de a sárgánál melegebb szín. Alkalmas találkozásokra és beszélgetésekre használt, szobában. Érdekessége, hogy szellemileg serkentően hat, jó választás a tanulószobák, dolgozószobák területére is.


Sárga
• kulcsszavak: határozottság, derűlátás

A sárga a Nap színe. A Nap éltető energiája minden eleven lényre hat. A sárga derűs, élénkítő hatású, ösztönző jellegű, talán ezért is rokonítják a bölcsesség elnyerésével. Fénnyel tölti meg a homályos sarkokat, életet lehel az eldugott zugokba. A hajdani Kínában a nevetés színének tartották. A sárgákra úgy tekinthetünk, mint szellemi serkentőkre. Minden szobába jók, ahol teremtő munka vagy tanulás zajlik. Mégse vigyük túlzásba a sárga szín használatát, mert fejfájást okozhat. A sárga emeli a szoba hangulatát, az embereket boldoggá és vidámmá teszi, szóval bátran használhatjuk ott, ahol szórakozni és szórakoztatni szeretnénk.


Zöld
• kulcsszavak: béke, belső nyugalom

A zöld a színskála közepe táján található. A természet színe. A béke és a harmónia érzésével tölt el, biztosítja a nyugalmat. Csillapítja a lélek háborgását, visszaadja a belső békét. Kínában a béke és a hosszú élet színe. Tavaszi szín, az újrakezdés és a növekedés jelképe. A zöld pihentet és békét áraszt, az alvást és a pihenést szolgáló szobákban jó helyen van. A zöld lecsendesíti az elmét, és kioltja a nyughatatlanságot.


Kék
• kulcsszavak: derűlátás, biztonságérzet

A kék a mennyekből érkező áldás jelképe volt Kínában. Az égbolt színe napjainkban a komolyság, az állhatatosság és az igazság színe is. Megnyugtató, önelemzésre és felelősség vállalására ösztönöz. A kék nyugodt, lelki jellegű. Kiváló szín egy csöndes szobában, ahová elvonulhatunk meditálni. A sötétkékek, különösen az indigókék, fejleszti a spirituális képességeket és a belső látást.
A kékek különféle árnyalatai a fürdőszobában és a mellékhelyiségben hatásosak, mivel társíthatók a vízzel.


Lila
• kulcsszavak: szellemiség, magasabb rendű eszmék

A lila a vörös életerejét használja a kék derűlátásával vegyítve; pihentető szín, ami egyúttal a csoda érzetét kelti. Nem meglepő, hogy a papok palástja bíborlila, hiszen a lila az élet spirituális oldalával társítható. Bátorítja az alkotókészséget, az idealizmust és a titokzatosságot. A lila lehet ihletadó, és valóra váltható álmokkal töltheti el az elmét. A könnyed társasági élet színtereire nem való, de szinte szükségszerű ott, ahol elengedhetetlen az összpontosítás.


Arany
• kulcsszavak: méltóság, pénz

A császári Kínában csak a császár és közvetlen rokonai viselhettek arany palástot és köntöst. Részben emiatt - a hiedelmek szerint - az arany vonzza az előkelőséget és a hírnevet. Az arany jótékony és derűlátó, akár a sárga, ám sokkal méltóságteljesebb. A távol-keletiek gyakran használják a vörössel együtt a gazdagság és szerencse jelképeként.


Fehér


• kulcsszavak: tisztaság, ragyogás
A nyugati menyasszonyok fehér ruhája a szeplőtelen tisztaság jelképe. A harcművészet terén a fehéröves ember számít ártatlannak, mert még kezdő. A fehér alapvetően a színek hiánya; a részletezés kedvelésével jár, és a gondtalanságot jelképezi. Érdemes megjegyezni, hogy keleten a gyász színe. Ennek ellenére a csit vonzó fény rokona, nagyon kívánatos szín a feng shui szerint. A távol-keletiek azonban nem mulasztják el kiegyensúlyozni egy másik, úgynevezett élő színnel.

Fekete

• kulcsszavak: erősség, szertartásosság, okoskodás


A fekete minden más színt elnyel. Az éjszaka színe. Lehetetlen egy koromfekete és fehér mintákkal kifestett szobában pihenni, lazítani. A fekete szoba mindig túl sötét, homályos, bár kétségkívül lendületes, céltudatos közelítés a nehézségek megoldásához. A világ nyugati felén gyakorta azonosítják a rosszal, az ördög, a gonosz színének tartják. A feng shui, a pénzzel rokonítja, és mint ilyent, pozitív színnek tekinti. Ám csak nagyon magabiztos embernek lehet javasolni, hogy otthona tervezésébe beleszője a fekete színt. A fekete és a fehér erőteljes hatásúak, és jobban működnek a nagyobb terekben. Inkább valók irodaházba, mint családi fészekbe. Ám, ha valaki kinyilatkoztatásokra készül, a fekete jól fogja szolgálni célját a nappaliban, a folyosókon és a fürdőszobában. A tökéletes hatás érdekében bánjon vele roppant takarékosan.

A Feng Shui alapjai: az öt elem


Amikor a feng shuiban Qi-ről beszélünk, akkor különböző energiaminőségre gondolunk, mely látható és láthatatlan formában jelen van környezetünkben. Az öt elem – fa, tűz, föld, fém és víz - változó ciklusainak megismerése segítséget ad az elemek kapcsolatának megértéséhez. A természetben ezeket megtalálhatod eredeti formájukban (pl. tavak, erdő, talaj, ércek, tűz), de az emberi alkotás is ezeknek az elemeknek a keveréke.
A nyugati gondolkodástól idegen lehet ez az összetett, szimbolikus rendszer, ugyanis a keleti filozófia az öt elemhez – a természet megfigyelésével – különböző dolgokat rendelt, amivel leírja, hogy melyik elemnek milyen a qi karaktere és ezek az elemek milyen hatással vannak egymásra.
Például a fa qi terjeszkedő, (pl. növények) a tűz típusú qi emelkedő (gondolj a tábortűzre, kandallóra, de akár a felszálló meleg levegőre), a föld qi termékeny, növekedést segítő (magból növény lesz), a fém qi összehúzódik, a víz qi lefelé áramlik.

A Fa elem

A Fa elemA tavasz kezdetének szimbóluma, ekkor ébred a természet, bújnak ki a növények a földből, hogy magasra nőjenek. Ezért szimbolizálja a fa azt, ami zöld színű, magas, felfelé az ég felé nyúlik. Égtája a kelet. Otthonunkban a virágok, növények, magas tárgyak szimbolizálják.
A fa elemű emberek tettre készek, dinamikusak, célirányosak. Tartós sikereket érhetnek el. Türelmetlenek, indulatosak lehetnek, ha céljaik elérésében környezetük lassítja, vagy akadályozza őket.

A Tűz elem

A Tűz elemA nyarat szimbolizálja, a legmelegebb évszakot. A meleg forrása, szárító és átalakító energia. Az otthonunkban a tűzhely, kandalló, kazán, kályha szimbolizálja. Színe a piros, égtája a dél.
A tűz elemű emberek sportos alkatúak, forróvérűek, állandóan tevékenykedők, gyors gondolkozásúak. Másoktól is elvárják a maximális erőfeszítést. Ide-oda kapnak, s előfordul, hogy céljaik elérése előtt érdeklődésük kialszik, szenvedélyük másfelé viszi őket. Elégedhetik             önmagukat.

 

A Föld elem

A Föld elemA befogadást, termékenységet, aratást szimbolizálja. Energiája nyugodt, kiegyensúlyozott, stabil. Színe a sárgásbarna, formája négyzet alakú, lapos. Égtája DNY, ÉK, középpont, évszakja a késő nyár, az átmeneti időszakok.
A föld emberek két lábbal állnak a talajon, megbízhatóak, kiszámíthatóak, gyakorlatiasak. Sokan közülük szeretnek kertészkedni, vagy hivatalokban dolgoznak. Egy adott – sokszor csak őket érdeklő - témáról szeretnek hosszan beszélgetni, előadásmódjuk néha vontatott.

A Fém elem

A Fém elemA legmarkánsabb az öt elem közül, éles, kemény, harcias, befelé forduló energia. A föld belsejében uralkodó nyomás hatására az ásványi anyagok összepréselődéséből keletkezik, melyet megolvasztva alakítanak át pénzzé, dísztárggyá, fegyverré.
Színe a fehér, szürke, ezüst és arany, formája a kerek, lekerekített. Égtája nyugat.
A fém típusú emberek gyakran görbe hátúak, pocakosak, zömök termetűek.
Gyakran választanak szociális pályát, életükben az eszményi célokat követik. Belső küzdelmet vívnak, ha ez nem sikerül.

A Víz elem

A nyugalmat, mélységet szimbolizálja, a legkisebb ellenállás irányába tart. Mindenhová elér, az élet vérének is nevezik, hiszen víz nélkül nincs élet. Színe a kék és fekete, évszaka a tél, iránya észak.
A víz típusú emberek soványak, idegeskedők. Általában fázósak, hideg a kezük, lábuk és keresik a meleget. Szívesen keresnek olyan foglalkozást, ahol többet beszélhetnek, vagy a dolgok mélyére láthatnak, esetleg ahol folyadékkal foglalkoznak. Ilyen lehet például egy labor, de egy sörfőzde is.
Gyakorlat: Vizsgáld meg lakásod egy részét! Ez lehet egy szoba, vagy a szobának egy része, de bármelyik helyiség alkalmas a kísérletezésre. Nézd meg, hogy milyen elemeket látsz az adott területen (színek, formák alapján azonosítsuk be), majd változtasd meg egy-egy elem arányát!
Pl. tégy oda sok növényt, zöld, magas tárgyakat. Figyeld meg milyen a látvány és az érzés, ami kíséri. Azután vedd el a fa elemeket és tégy oda sok pirosat, gyertyát, lámpát stb. és így tovább, próbáld ki mind az öt elemet!
Tapasztalataid alapján, lehetséges, hogy valamilyen tárgyat visszateszel, vagy véglegesen új helyre kerül. Törekedj az egyensúly, a harmónia megteremtésére!

Elemek hatása és használata környezetünkben

Elemek hatása és használata környezetünkben
Elem FA TŰZ FÖLD FÉM VÍZ
Forma magas, hosszúkás, hengeres háromszög, hegyes, csúcsos, éles lapos, elterülő, fektetett hasáb kerek, kupolás hullámos, szabálytalan
Szín zöld vörös barna, sárga fehér, szürke kék, fekete
Szám 3, 4 9 2, 5, 8 6, 7 1
Irány Kelet, Dél-Kelet Dél Közép, Dél-Nyugat, Észak-Kelet Nyugat, Észak-Nyugat Észak
Szimbólum növekedés, terjeszkedés, erő száraz, forró, aktív, magasra törő termékeny, bőséges, tápláló éles, kemény, vezető folyékony, hajlékony, hideg
Évszak tavasz nyár átmenet, „Indián nyár” ősz tél
Trigram Csen, Szun Li Kun, Ken Tui Csien, Kan
Rokoni kapcsolat Idősebb fiú, legidősebb lány Középső lány Anya, Legifjabb fiú Fiatalabb lány, Apa Középső fiú
Anyag fa, papír, növények, gyümölcs állati eredetű dolgok, bőr, gyapjú, kagylók, fény kerámia, föld, agyag, beton porcelán, kristály, homok fémből készült tárgyak, ércek folyadékok, üveg
Állat Zöld Sárkány Vörös Főnix Sárga Sárkány Fehér Tigris Fekete Teknős

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése