2012. szeptember 28., péntek

Homeopátia

 A homeopátia egy kétszáz éve létező, nagyon szigorúan szabályozott eljárások szerint készített gyógyszerekkel dolgozó, holisztikus orvostudomány. Első virágkorát a XIX. században élte, amikor nagy, pusztító járványok dúltak Európa-szerte. A kolera és tífuszjárványokban a homeopátiás kórházakban kezelt betegek 80%-a túlélte a kórt, míg a hagyományosan kezelteknél ez az arány fordított volt. a XX. század elején nagy orvosi felfedezések következtek, és az orvos, a gyógyulás is elérhetőbbé vált a tömegek számára. Felfedezték az antibiotikumokat, gyógyíthatóvá vált sok addig életveszélyes betegség. Fejlődött a sebészet, a diagnosztika. És gyorsabbá vált a gyógyítás ritmusa.
Ezt mindenki tapasztalhatja, akit gyerekkorában még vizsgált doktor bácsi, és aki mostanában elmegy egy panasszal a rendelőbe. A gyorsaság gyors hatású szereket kívánt. Viszont a század vége felé elértünk odáig, hogy a krónikus betegségek száma megszaporodott, az olyanoké, amit gyógyszerekkel csak enyhíteni lehetett, gyógyítani nem. Bőrbetegségek, allergiák, gyomor és bélproblémák, stb.
Ismét előtérbe került a homeopátia, amely a testet és lelket egységként kezeli, pl. a krónikus betegségeknél nemcsak az életminőséget javító tüneti kezelést kínál, hanem megpróbálja felderíteni az okot is, és az okot kezelni. Annyi minden okozhatja a bajt. Lehet családi örökség, kialakulhat egy elfojtott érzelmi trauma után, az állandó stressz hatására, vagy gyógyszerek mellékhatásaként.
 Európában nagyon sokan fordulnak homeopata orvoshoz krónikus problémákkal. Keleten, mint például Indiában, a szegényebb réteg sokszor azért választja a homeopátiás kórházakat (mert Indiában többszáz ilyen létezik), mert itt a kezelés jóval olcsóbb. És az ország egészségügyi mutatói egyre javulnak.
A másik fontos terület a várandósság ideje, amikor sok gyógyszer ellenjavallt. Legtöbben ilyenkor találkozunk először a homeopátiával. És utána a kisbaba problémáinál. Hányan voltunk már hálásak a Chamomillának egy átaludt éjszakáért!
homeopátia
A homeopátia alkalmazásának több szintje van. Lesz olyan, aki csak komplex szereket szed, vírusos betegségekre, amikor nincs rá hagyományos terápia. Ő így illeszti be az életébe a gyógymódot. Mások elkezdenek egyéb bajokra is akut szereket szedni, és boldogok, ha egy jól választott golyócska megszűnteti a lázat, elmúlik tőle a gyerek hányása, köhögése. Azért örülnek, mert természetesen, mellékhatások nélkül oldottak meg egy problémát.  És lesz olyan, aki alkati szerért megy el homeopata orvoshoz, vagy ezt a gyógymódot választja elsősorban.  
Az, hogy hogyan gyógyulunk, homeopátiával, kamillateával, hagyományos gyógyszerekkel, illóolajokkal, vagy ezek kombinációival, a saját döntésünk. Felelősségteljes, tapasztalatokon alapuló döntésünk.  Ami alapvető emberi jogunk.

Miért jó a homeopátia?A homeopátia egyéni, alkati terápia, mely az egész embert – testét és lelkét egyaránt – figyelembe veszi, miközben nem mérgező, és mellékhatásoktól mentesen gyógyít. Parányi, vagyis infinitezimális dózisokban használja a gyógyszereket, ellenkező esetben ugyanis igencsak súlyosbítaná a tüneteket.
 
Miben különbözik a hagyomásnyos orvoslástól a homeopátia?
A homeopátiában nem ellentétesen, hanem analóg módon ható anyagokat alkalmaznak, amelyek a kezelendő betegségekhez hasonló állapotot idéznek elő. A homeopátiás potenciák gyenge ingerként hatva ösztönzik és normalizálják a megzavart működést.
Ezzel szemben a hagyományos, allopátiás orvoslás a betegségtünetekre irányul, „elnyomja” azokat, tehát a gyógyulás céljából ellenszereket használ.


Mik a homeopátiás terápia előnyei:
1. Sokszoros hígításuk miatt a szerek semmilyen mellékhatást nem okoznak.
2. Túlérzékenységi, allergiás reakciók nem lépnek fel, hozzászokás nem alakul ki.
3. A hagyományos gyógyszerekkel kombinálhatók.
4. Hozzászokás nem alakul ki.
5. A jól kiválasztott szerek gyógyítják az akut és a krónikus betegségeket.
6. E gyógyszerek betegségmegelőzésre (prevencióra) is alkalmasak, amiben komoly szerepe van az alkati kezelésnek.
7. A homeopátiás szerek alapvető tulajdonsága, hogy serkentik az öngyógyulási mechanizmusokat a szervezetben, erősítik az immunrendszert.
8. Csecsemőknek, kisgyerekeknek, várandós és szoptatós anyáknak, időseknek is adhatók, dózismódosítás nélkül.
9. Az alapanyagok természetes eredetűek

A homeopátia hatásterülete széles. Érdemes konzultálni egy homeopátiához értő orvossal, aki ismeri a módszer lehetőségeit és határait.
A homeopátia a gyakrabban előforduló megbetegedések többségének gyógykezelésére alkalmas, különösen igaz ez a következőknél: influenza, ismétlődő orr-, fül-, torokgyulladás, emésztési zavarok, stressz, álmatlanság, stb.


A homeopátia lehetőséget ad a gyógyszeres túlterhelés és az abból eredő ártalmak következményeinek kivédésére.

A homeopátia korlátai

Természetesen a homeopátiának is megvannak a maga korlátai. Egyes betegségek túlmutatnak a homeopátia hatásterületein: ilyenek a súlyos, akut orvosi vagy sebészeti esetek, melyek azonnali beavatkozást igényelnek.

Rosszindulatú daganatos betegségek (rák, leukémia) és szexuálisan átvihető betegségek esetén egyéb kezelések kiegészítéseként írják fel a homeopátiás szereket.
Reaktív terápiás módszerként a határai odáig érnek, amíg a szervezet reakciós képességei tartanak.

Éppen ezért a homeopátia nem teszi feleslegessé a klasszikus orvostudományt.

Ugyanakkor egy műtét utáni lábadozás során ismét célszerű lehet a homeopátiás gyógyszerek alkalmazása, hogy a beteget véglegesen meggyógyítsák.
homeopátia

Milyen alapanyagból készülnek a homeopátiás gyógyszerek?

Milyen alapanyagból készülnek a homeopátiás gyógyszerek?A homeopátia több, mint 3000-féle kiindulási anyagot használ, amelyek növényi, állati, ásványi, vagy egyéb (kémiai)  eredetűek lehetnek. Döntő mértékben növényi eredetűek (65%).
 
Növényi eredetű szerek:
A növényi eredetű homeopátiás szerek javallatai az alacsony potenciáknál többnyire megegyeznek a fitoterápiában használatos indikációkkal, illetve e készítményeknek olyan új tulajdonságaik is vannak, amelyek a potenciálás során jelennek meg.
Ezek a gyógyszerek készülhetnek a növény egészéből vagy egyes részeiből; például hajtásából, gyökeréből, virágjából a homeopátiás gyógyszerkönyv megfelelő előírásai szerint.
Ásványi anyagokból készült szerek:
A homeopátiás hatóanyagok második csoportját az ásványi anyagok alkotják (kb. 28%) ezek valódi ásványok, fémek és egyéb anorganikus anyagok.
Állati eredetű homeopátiás készítmények: 
Az állati eredetű szerek száma sem elhanyagolható (kb. 5%). Többek között rovarok, mérges kígyók, békafajok, sőt még a tintahal is szerepel a számításba jövő állatok között.
Bioterápiás szerek:
A fenti hatóanyagokon kívül a homeopátia nozódákat (bioterápiás szereket), vagyis betegségokozó anyagokat (kórokozó, betegtől származó produktum) is alkalmaz. Ezeket szintén speciális eljárásnak vetik alá, hogy a homeopátia elvéhez híven, mellékhatás-mentesen gyógyítsanak.

                    Homeopátia gyermekeknek

Homeopátia gyermekeknekA homeopátia olyan alternatíva a szokványos kezelési módok, gyógyszerek mellett, amely biztonságos, nem toxikus, ugyanakkor hatásos, gyors enyhülést, gyógyulást hoz.
Tény, hogy a gyermekek nagyon jól, a felnőtteknél jobban reagálnak a homeopátiás terápiára, mert az ő esetükben betegség természetes lefolyását, gyógyulási képességüket még nem torzítja el sok hagyományos gyógyszer szedése.

Alkalmazása néhány alapvető szedési szabály megtartása mellett egyszerű, a gyermekek készségesen együttműködnek, szívesen beveszik az édes golyókat. Több golyó esetleges bevétele esetén sem kell gyógyszermérgezéstől tartanunk, esetleg a szerre jellemző tünetek erősödhetnek fel. Ilyenkor megfigyelésen kívül másra nincs szükség.
Miért ajánlják a homeopátiát gyerekeknek?

Homeopátiás kezeléssel gyorsabban gyógyulnak a gyermekek.

Ritkábban lesznek betegek, az immunrendszerük is erősödik. 


A szülők aktívan részt vehetnek gyermekük gyógyításában, egészségük megőrzésében, hiszen a homeopátia alapja a megfigyelés. A gyermekeket ugyanis személyiségének és nem kizárólag betegségének megfelelően kezeljük.


A homeopátia célja az öngyógyító mechanizmus serkentése és nem a betegségek elnyomása.

A homeopátia további előnyei a gyermekeknél:

- Már újszülött kortól kezdve alkalmazható
– Nincs mellékhatása
– Nem okoz gyógyszerallergiát
– Erősíti az immunrendszert
– Összeegyeztethető más, hagyományos kezelési formákkal
– Alkalmas testi és lelki panaszok gyógyítására.
 
Akut betegségek esetén, sérülések esetén is alkalmazhatók – fontos azonban megjegyezni, hogy nem kielégítő vagy elhúzódó gyógyulásnál, krónikus esetben mindig kérnünk kell gyakorlott homeopata orvos segítségét, aki hagyományos orvoslási és a homeopátiás ismeretekkel is rendelkezik és folytatni tudja a kezelést. 



                            Homeopátia az állatoknál

Homeopátia az állatoknálA gyógyászati elveket még az ógörög orvosok /Empedokles és Hippokrates/ fogalmazták meg, amely a hasonlóság szabályát teszik a gyógyításban követendővé: „hasonló a hasonlóval gyógyíttassék”.
A természetben a vadon élő állatok, vagy az emberek közelében is, fél-szabad tartásban, saját bajaikra szükségszerűen válogattak a környezetükben fellelhető növényi, esetenként ásványi anyagokból.
Egyik szemléletes példája ennek, hogy a legelésző birkanyáj egyes egyedei gyomorrontásukra a „napi menüt” cickafark legelésével kezdték.

Ennél az öngyógyítási formánál, még a „fűben, fában az orvosság” is hatékony volt, mindaddig, amíg az ember saját kis önös érdekéből elkezdte „kézből” vagyis készből etetni az állatait-kicsiket, nagyokat, tollasat, szőröset egyaránt. Ehhez viszont maga mellett kellett tudnia csordáját, lovát, nyáját és kerítőt játszó munkás puliját.


Nincs is ebben semmi rossz, mondhatnánk – éltek is boldogan, míg meg nem ettük őket! De addig is...Kórok és nyavalyák mindig is voltak és akkor mutatkoztak meg leginkább, amikor az emberi mohóság élhetetlen korlátok közé szorította „tulajdonát”. Akkor gyorsan kellett menteni a menthetőt...
                                                          Hasonlót a hasonlóval

Két módon lehettet eljárni: tüzet vízzel- vagy kutyaharapást szőrivel! Az előzőt mindenki érti, az utóbbival még ismerkedünk.

A hasonszenvi gyógyászat, a homeopátia alkalmazása állatokon azon egységes elvek alapján hatékony és sikeres lehet, amelyek az embergyógyászatban is önálló diagnosztikai és terápiás módszerként működnek.


Ez érvényes is addig a pillanatig, amíg az állatos viziten el nem hangzik a kérdés, hogy „na és mi a baja?”.Tőlem kérdi Dr .Úr ?- hangzik a válasz. A háromlábú széknek rögtön ki is törött az egyik lába... Hogy a handicapből futamot nyerjünk, nem kevés tapasztalat és empátia szükséges.


Ami közös a gyakorlati alkalmazásban az leginkább a gyógyszerkincs, hiszen a szerek természetes ásványi, növényi és állati eredetűek. Ezek az anyagok bármelyike okozhat betegségtüneteket az adagolt mennyiség és gyakoriság függvényében, így tehát minden anyag nagyléptékű dinamizált, azaz potenciált „hígítása” felhasználható a gyógyításban. Hatékonyságuk azonos az embergyógyászatban tapasztaltakkal, de a találati pontosság igencsak változó lehet.


Hogy ez mégsem szegte kedvét eleinknek, mi sem bizonyítja jobban, mint a másfél évszázada 1868-ban kiadott Hasonszenvi Állatorvos című németről magyarra fordított vezérkönyv, amely ma is megállja helyét.


Mi kell ahhoz, hogy egy beteg állat (haszon vagy kedvenc) esetleg mindkettő homeopátiásan gyógyulhasson?

Elsősorban egy megértő gazd(a)i. Aki végre megértette, hogy kedvence kálváriája egyben kettőjük baja. Orvosolni az okokat érdemes, a tünetek „maguktól” múlnak el... különben is csak jeleztek valamit és ez emberre, állatra egyaránt érvényes! 

                 Cicák sebgyógyítása homeopátiás szerekkel

Cicák sebgyógyítása homeopátiás szerekkelKözismert, hogy a macskák a ragadozó természetű háziállatok közé tartoznak, s mint ilyenek nem csak az áldozataikat, egereket, lepkéket, rovarokat ragadják meg éles karmaikkal, hegyes kis fogaikkal, hanem bizony egy – egy hirtelen mozdulattal akár gazdáikon, akár társaikon is súlyos sebeket ejthetnek.
 Ilyen jellegű sérülések főként a kandúrokat érik, amikor a párzási időszakban túlzott mértékben fitogtatják férfiasságukat, s nem hajlandók belátni, hogy a náluk erősebb „kand-urakkal” nem érdemes mindenáron harcba szállni a gyengébbik nem kegyeinek megszerzéséért. Előbb utóbb azonban minden csata véget ér s mind a győztesek, mind a vesztesek többé vagy kevésbé elcsigázva, megtépázva, sebesülten térnek haza az őket órák vagy napok óta váró „családi fészekbe”, ahol kimerülten kuporodnak fel kedvenc foteljuk sarkába s véget nem érő, hosszú alvással pihenik ki fáradalmaikat.
Ébredés után pedig megkezdődik a „háborús veszteségek” felmérése, a kapott sebek tisztogatása, nyalogatása, ami azért sem egyszerű dolog, mert ezek a sérülések többnyire a fejükön érik az állatokat. Ilyenkor bizony nagyon jól jöhet, ha a gazdi szakszerűen tud segíteni kedvenc kis trubadúrjának s olyan módszert alkalmaz, amelyik amellett, hogy a sebgyógyulási folyamatot gyorsítja és csökkenti a sérült területek fájdalmát, biztosan ártalmatlan is az állat számára. Szerencsére a homeopátia számos olyan szert ismer, amit a kellően képzett gazda ilyen esetekben alkalmazhat.

Mielőtt a megfelelő szert kiválasztanánk, győződjünk meg a sérülés jellegéről. Ahol a szőrt csapzottnak, vértől vagy véres nyálkától összetapadtnak látjuk, próbáljuk meg a sebet megkeresni és jól szemügyre venni. Ehhez legjobb, ha a szőrt kíméletesen lenyírjuk és szétsimogatjuk a seb körül.
 Ha a sebzés még láthatóan friss, élénkvörös, fényesen csillogóak a sebszélek és nem vagy csak kis mértékben szennyeződött, akkor ARNICA TINCTÚRÁT alkalmazzunk a helyi kezelésre. A tömény tinktúrából egy pohárba engedett ujjnyi mennyiségű, kéz meleg vízhez 15-20 cseppet adjunk, s ezzel – mull lap (géz) vagy egy tiszta zsebkendő segítségével – óvatosan mossuk át a sebet és annak környékét. Az Arnica nem csak tisztítja a sérült területeket, hanem fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatása is jelentős!

Másképpen kell értékelnünk a helyzetet, ha már régi, több napos vagy erősen szennyezett sérüléssel tér haza a macskánk! Ilyenkor a beszáradt, fénytelen, szürkés-vörös, esetleg gennyes, néha talán már bűzös sebeket célravezetőbb a szőr eltávolítását követően KÖRÖMVIRÁG TINCTÚRÁVAL kezelnünk: az Arnicánál leírtakhoz hasonlóan készítsünk a tömény alkoholos kivonatból mosófolyadékot, s ezzel néhányszor mossuk át a sebet és környékét. A körömvirág hatóanyaga a régebbi és erősen szennyezett sebeknél tapasztalható megzavart sebgyógyulási folyamatot előnyösen befolyásolja – szabályozza és meggyorsítja – azáltal hogy megtisztítja a sebüreget az elhalt szövetmaradványoktól, elpusztítja az ott lévő kórokozókat, miközben megindítja az egészséges sejtek szaporodását.
Ha a sebeket kitisztítottuk, a helyi kezelést a választott szer (Arnica vagy Körömvirág) hatóanyagával készült kenőccsel folytassuk tovább. Ha azt tapasztaljuk, – főként hasított sebeknél – hogy a legkisebb érintésre is rendkívül érzékeny a sérült terület, akkor kezeljük azt helyileg naponta többször HYPERICUM OLAJJAL.

A kevésbé veszélyes sebek gyógyulási folyamatát kiválóan támogathatjuk az alábbi, szájon át adagolható homeopátiás szerek kombinációjának, egy időben történő adagolásával: STAPHISAGRIA 5 CH és SILICEA 9 CH.
Ezek a szerek (a patikák többségében már szabadon vásárolhatók) mindegyikéből naponta 2x3 golyócskát teszünk az állat szájába, vagy ha ez nehézséget okoz, akkor az állat ivóvizébe, esetleg kevés vízben feloldva közvetlenül öntjük, vagy fecskendezzük a szájába.

 Különös figyelmet kell fordítanunk a harapott sebek kezelésére! Ezek a sebek mindig párosával „készülnek” ezért soha ne elégedjünk meg azzal, ha csak egy harapott sebet találunk, hanem mindig keressük meg annak az ellenoldali párját is. Harapás ugyanis csak akkor következhet be, ha a támadó mind az alsó mind a felső álkapcsának szemfogait egyidejűleg tudja használni. Egyébként csak mélyebben vagy kevésbé mélyen végig karcolja a sértett fél testfelületét.
A harapott sebeket egyébként helyileg hasonlóan látjuk el, mint a szennyezett vagy több napos sérüléseket, azonban számolnunk kell azzal, hogy ezek sokkal gyakrabban tályogosodnak el, mint a felületesen ejtett sebek. Ha ez bekövetkezik, akkor a sebzés észlelését követő néhány nap múlva azt tapasztaljuk, hogy a beteg terület megduzzad, rendkívül érzékennyé válik, az állatot gátolja a mozgásában, ha a pofatájékán van evésében, ivásában s ilyenkor esetleg csuroghat a nyála is. Később a duzzanat megpuhul és néhány nap után, amikor a tályog „megérik” meg kell nyitni, vagy magától kifakad, és gennyes váladék ürül belőle.

A homeopátia kiváló szereket ismer, amivel a fenti folyamatot felgyorsíthatjuk, s napokkal megrövidíthetjük kedvencünk szenvedéseit anélkül, hogy sebészi beavatkozást (altatás, vágás stb.) kellene alkalmaznunk, vagy akár csak kézbe kellene vennünk a cicát, a tályog megnyitásához vagy utókezeléséhez. A homeopátiás módszert alkalmazó gazdi teendője ilyenkor a következő:
Ha azt látja, hogy a sérült terület duzzadni kezd HEPAR SULFURIS 5 CH-t adagoljon a cicának, kétóránként egy-egy adagnyi mennyiségben, az előzőekben leírt módon (éjjel nem kell adni). Ennek hatására a tályog igen gyorsan „megérik” és többnyire 48 órán belül magától kifakad. Hogy az érést követően a tályog megnyílása is biztosan bekövetkezzen, a második naptól kezdve adjunk ugyancsak kétóránként néhány alkalommal 3-3 golyócskát a „homeopátiás késnek” elnevezett MYRISTICA SEBIFERA 5 CH-s szerből. Ha a tályog már megnyílt, mindkét szer adagolását szüntessük meg! A tályog üregében maradt szennyes váladék tökéletes kitisztítására adjunk a betegnek szájon át a SILICEA 9 CH-ból naponta 2x3 golyócskát 4-5 napon keresztül.

Aki a homeopátiás szereket elkezdi alkalmazni, hamar rájön arra, hogy mind kedvenc állatának mind saját magának megkönnyíti a helyzetét azokban az időszakokban, amikor a legnagyobb problémákat kell megoldaniuk, s aki már korábban volt hasonló helyzetben az össze tudja vetni, hogy mennyivel egyszerűbbé válik így a sérült állatok ellátása. Ezzel természetesen nem kívánok senkit sem arra biztatni, hogy a jól bevált hagyományos állatorvosi szolgáltatásokat a jövőben ne vegye igénybe, mert hiszen egy mélyre hatoló hosszan felszakadt sebzés esetében semmiképpen nem nélkülözhető a szakszerű állatorvosi ellátás, mint ahogy a törött végtagok esetében sem helyettesítheti semmilyen homeopátiás szer adagolása a törött csontvégek megfelelő helyzetben történő tartós rögzítését.
Azonban tudnunk kell azt is, hogy a homeopátiás szerek a „hagyományos” állatorvosi ellátással egyidejűleg is előnyösen adagolhatók hiszen, a sebgyógyulásra vagy a csontvégek összeforrására gyakorolt rendkívül kedvező hatásukat ebben az esetben is kifejtik, s ezt mindenképpen ki kell használni annak a gazdának, aki már ezen ismeretek birtokába került.

           Bőrbetegségek a cicáknál- gyógyítás homeopátiával

Bőrbetegségek a cicáknál- gyógyítás homeopátiávalA most ismertetésre kerülő bőrbetegségek többsége sokszor hasonló lehet a sérülésekhez, azonban fontos, hogy azokat mégis egyértelműen elkülönítsük egymástól.
A bőrbetegségek is a test felszínén, a bőrön jelentkeznek, sokszor szőrhullással és az esetek egy részében a viszketés miatt, akár a beteg terület sebesre történő vakarásával is járhatnak.
Ha tehát bármilyen bőr- vagy szőrelváltozást látunk a cicánk testén, legelőször tisztázzuk annak jellegét és igyekezzünk meghatározni az okát is.

Röviden tekintsük át, melyek lehetnek a bőrbetegségek leggyakoribb külső és belső előidézői?

Mindenek előtt győződjünk meg arról, hogy gondos és rendszeres kezelésünk ellenére, nem találunk-e
külső parazitákat (bolhák, tetvek stb.) az állat szőre között. Szóba jöhetnek gombás vagy baktériumos folyamatok, amelyek valamilyen külső fertőzés következményei, vagy olyan allergiás elváltozások, amelyek különféle kémiai anyagokkal történt érintkezés (bolhanyakörv, paraziták elleni hintőporok, festékek, impregnáló anyagok stb.) és a velük szembeni túlzott mértékű érzékenység (kontakt allergia) következményei lehetnek.

A belső okok között is legelőször egy tulajdonképpeni külső tényezőt kell megemlíteni, ez pedig a takarmány. Ez kívülről kerül ugyan be az állat szervezetébe, azonban esetenként olyan anyagcserezavarokat okozhat, amelyek következtében a bőrön különféle kóros elváltozások (kiütések, hólyagok, apró pattanások, viszkető göbök stb.) jelenhetnek meg.

A nem megfelelően takarmányozott (s ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz minőségű a takarmány, csak talán kedvencünk „nem bírja”) cica szervezete hosszabb- rövidebb ideig képes alkalmazkodni a számára kevéssé optimális takarmányhoz, azonban előbb-utóbb ez az alkalmazkodó képessége kimerül és a szervezet egyensúlya felborul.

A rendellenes anyagcsere folyamatok, emésztési zavarok, májfunkciós és vizelet kiválasztási problémák rendellenes anyagcseretermékek megjelenését eredményezik, amelyek hatására a bőrben lévő izzadság illetve faggyúmirigyek váladékának minősége megváltozik. Ez a váladék a bőrt izgatja, azon égető jellegű kipirulások, pörsenések jelennek meg, amelyeket az állat vakarni kezd. Tudjuk magunkról, hogy ha egy viszkető bőrterületet elkezdünk vakarni, az egy idő után többnyire még jobban viszket, ezért egyre jobban vakarjuk, s bár valamelyest megpróbáljuk magunkat türtőztetni, ha megfeledkezünk magunkról mégis csak oda-oda nyúlunk s egyszer csak azt vesszük észre, hogy véresre vakartuk viszkető testrészünket.

Sokkal inkább így van ez az állatoknál, ahol hiányzik a tudatos önmegtartóztatás jelensége, ezért ha nem avatkozunk be időben, akkor a viszketés – vakarás ördögi köre hamar az állatorvosi rendelőben végződhet.

Belső okok (előrehaladott kor, műtéti ivartalanítás, gyógyszeres fogamzásgátlás stb.) idézhetik elő a különféle hormonális eredetű bőrbetegségeket is, amelyekre általában a tünetek szimmetrikus előfordulása (pl. szőrhullás) a jellemző.


Sok esetben csak szőrváltáskor vesszük észre, hogy valami nincs rendben a cica kültakarójával. Teljes testfelületén vagy esetleg csak foltokban hullik, töredezik, filcesedik a szőre, máskor az úgynevezett piheszőrök (aljszőrök) fejlődése nem kielégítő.


A homeopátia segíthet

Ha olyankor jelentkeznek először a bőrbetegség tünetei, amikor nincs lehetőségünk azonnal állatorvoshoz fordulni, nem tudjuk szakember véleményét kikérni, de nálunk van a homeopátiás házipatikánk, nagyon sok további kellemetlenségtől kímélhetjük meg kedvenceinket.

A most következő bekezdésekben a legfontosabb teendők és leggyakrabban adagolt
homeopátiás szerek ismertetésével csak ízelítőt adok a bőrbetegségek homeopátiás gyógykezelési lehetőségeiről, mivel e téma részletes kifejtésére szakmai folyóiratok egész sora is kevés lenne.

Mi tehát a tennivalónk bőrelváltozások esetén?
Először is, ha a legkisebb gyanúnk van arra, hogy a probléma takarmányozási eredetű, azonnal végezzünk drasztikus takarmányváltást! Mit jelent ez? Ha eddig száraz tápot etettünk, most váltsunk házi kosztra vagy fordítva. Ha eddig pl. a csirkés konzervet ette a cicánk, most adjunk neki olyan száraz tápot vagy házilag elkészített takarmányt, amiben még véletlenül sincs baromfihús. Ha eddig főztük a húsokat, mostantól adjunk másik állatfajból származó húst nyersen, apróra darabolva.

Figyelem! A sertéshúst mindig főzve kell adni az állatoknak!

Ne felejtsük el, hogy a macskák, bár ragadozók és húsevők, ennek ellenére tejterméket, tojást, sőt kevés növényi eredetű takarmányt is szívesen fogyasztanak. Ezekkel tegyük változatossá és teljessé megváltoztatott étrendjüket. Sokszor már a takarmányváltás is néhány napon belül látványos javulást eredményezhet!


Fokozhatjuk a gyógyulás esélyeit azzal, ha az étrendváltoztatást összekötjük a
„homeopátiás tisztítószer” a tiszta kénporból készült Sulfur nevű homeopátiás szer adagolásával.
A Sulfur a szőr-és bőrbetegségek kezelésének legfontosabb, s talán leggyakrabban alkalmazott szere is. Rendkívül erőteljesen aktiválja és egyidejűleg szabályozza is a bőr anyagcsere folyamatait, támogatja az egészséges szőrképződést. Ugyanakkor a szervezet egészére is kifejti anyagcsere szabályozó és méregtelenítő hatását.

Ha már sokféle gyógyszert (főként antibiotikumokat) kapott a cicánk és jelentkeznek a gyógyszer mellékhatások tünetei (pl. bőrelváltozások), néhány adag
Sulfurral akkor is megoldható a szervezet méregtelenítése.
Különösen hatékony ez a homeopátiás szer, ha olyan típusú betegen alkalmazzuk, amely maga is az úgynevezett „sulfur” egyedek közé sorolható!


Mi jellemző a sulfur típusú macskára?

A Sulfur alkatú állatok erőteljes, feltűnően kellemetlen, szúrós testszagot árasztanak maguk körül, szőrzetük zsíros, csapzott, filcesedésre hajlamos, nehezen tartható rendben. Önmagukkal sem sokat törődnek, az átlagosnál kevesebbet tisztálkodnak, ezért mindig ápolatlan benyomást keltenek. Piheszőreik nehezen növekszenek, bőrük hajlamos a korpásodásra.

Adagolás

A Sulfurt 9 CH-s vagy 30 CH-s potenciában adhatjuk.
A 9 CH-s potenciából 10 – 14 napon keresztül naponta 2 x 1 adagot (1-2db kis golyó) a 30 CH-ból hetente 2 x 1 adagot kell adni a cicának, közvetlenül a szájába, vagy pedig kevés vízben feloldva.

Ha túladagoljuk a sót

Ha a cicánk takarmánya hosszú időn keresztül konzerv táp, vagy olyan házi maradék volt, amilyet a gazdi is fogyasztott, akkor a bőrelváltozások oka a túlzott mértékű konyhasó bevitel is lehet. Ezért ilyenkor a „hasonlót a hasonlóval” elv alapján javasolt a homeopátiás konyhasó adagolása.
Ezeknél az állatoknál a sóháztartás zavara miatt a szőr borzalt, csapzott és fénytelen. Főként a hónalj tájékán és a combok belső felületén találunk apró viszkető göböcskéket, pörsenéseket, amelyek esetenként nedvezőek, de gennyesek is lehetnek.
A homeopátiás konyhasóra – Natrium muriaticum – reagáló macskák fajtársaikkal általában az átlagosnál agresszívebben viselkednek.
Ezt a szert is ugyanúgy adagolhatjuk, mint a Sulfurt és természetesen ebben az esetben se feledkezzünk meg a drasztikus takarmányváltoztatásról: só mentes diétára térjünk át!

Általában a nagyon jó étvágyú, nagytestű, elhízott kandúrok, esetleg ivartalanított egyedek jellemző bőrelváltozása lehet az a jellegzetes ekcémás tünetcsoport, amit a
Graphit nevű homeopátiás szerrel és természetesen megfelelő diétával orvosolhatunk.
Erre az ekcémára jellemző, hogy a bőrön testszerte száraz, erősen korpásodó területek láthatók, a bőr viszonylag vastag, repedezett és az izületi hajlatokban a Graphit típusú alkatokra jellemző ragacsos, mézszerű váladék jelenik meg. A „graphit” egyedek rendkívül kedvesek, nyugodtak és szeretetre méltók, ezért azután sok gazda szeretete jeléül agyon eteti őket. Ők pedig esznek, és persze tovább híznak, ami csak fokozza bőrelváltozásaik súlyosságát.

Természetesen a
homeopátiás kúra megkezdése mellett ez esetben sem maradhat el a megfelelő takarmányváltoztatás: energia szegény étrend, esetleg energia szegény gyógytápok és csökkentett takarmánymennyiség etetése! Bármennyire fáj is a gazdi szíve...

Graphit 5 CH
-ból, vagy 9 CH-ból naponta 2 x 1 adagot adjunk néhány héten keresztül, a tünetek csökkenéséig!
Mikor alkalmazzuk az Arsenicum album nevű homeopátiás szert?
Ha a máskor egyébként gondosan tisztálkodó, jól ápolt cicánál egyszer csak kellemetlen, rothadásra emlékeztető testszagot tapasztalunk, bőre pedig szárazzá, korpássá válik, viszket és a szőrzete zsíros tapintatú lesz.
Az állat ilyenkor feltűnően kívánja a meleget, étvágya romlik, hasmenése van, mely rendkívül bűzös, sötét palaszürke, fekete és többnyire az éjszaka második felében, hajnali kettő óra után erőteljesebb, mint nappal. Bőre is ilyenkor szokott erőteljesebben viszketni. A nagyon szomjas állat csak óvatosan, apró kortyokban fogyasztja a vizet és gyakran hány is.
Ilyenkor az Arsenicum album 5 CH-ból vagy 9 CH-ból naponta 2 x 1 adag javasolt.
Melyik szer jöhet még szóba?
Ha a cicáknál kezdetben főként a mar (a két lapocka közti háti terület) tájékán a szőrszálak töredezését, a piheszőrök kihullását tapasztaljuk, akkor többnyire olyan májkárosodás kezdetére kell gondolnunk, amelyet még a laboratóriumi vizsgálatok sem mutatnak ki.
Annak érdekében, hogy a folyamat súlyosbodását megakadályozzuk, 10 napon keresztül adjunk napi egy adag Lycopodium 30 CH-t és ugyancsak naponta 1 x 1 adag Flor de piedra 9 CH-t.

Hangsúlyozzuk azonban, hogy bár a jól megválasztott homeopátiás szerek hatékonyan gyógyítják a különféle bőrbetegségeket is, ha a kezelés első néhány napja után nem tapasztalnak az állatoknál kezdődő javulást, feltétlenül forduljanak állatorvosukhoz!

Aloe vera- A természet csodája

                                                                     Történelemben

Az Aloe Vera a legrégebbi gyógynövények közé tartozik, már a Kr.e.V. évezredben használták a Földközi-tenger keleti mellékén.
Az első írásos emlék Kr. E. 2200-ból egy sumer agyagtáblán maradt fenn róla, amelyet Nippur városában / a mai Irak területén/ találtak meg. Ezen a táblán az aloé több más, különösen gyógyító hatású növénnyel együtt szerepel.
Az Aloe Vera gyógyító hatásáról először a Kr. E. 1550 táján készített egyiptomi gyógynövényes "könyvön", az Ebers-féle papirusztekercseken találunk részletes ismertetést. Ezen a tekercsen egészen a Kr. E. V. évezredig visszanyúlva ismertetik az összes hagyományos alkalmazásmódot. Külső és belső tünetekre tizenkét orvosi receptet jegyeztek fel, melyben fő szerepet kap az Aloe Vera.
 

                                                              Kleopátra szépség elixírje...

Az Aloe Vera a kultikus és orvosi használaton kívül, - amely a feljegyzések szerint főleg a balzsamozásban, a füstölésben, valamint a székrekedés vagy a fejfájás és a nátha enyhítésében játszott szerepet, - a szépségápolásban is fontos volt. Kleopátra igen nagyra becsülte ezt a növényt, hogy bőre hamvasságát megőrizze, a friss levelek kocsonyás bélszövetét fürdőadalékként használta. Szemkörnyékének üdeségét pedig az aloé szárított részeiből készített porral óvta meg.
 

                                                                  Az arabok nyomdokain...

Először az arabok fejlesztettek ki olyan eljárást, amellyel kereskedelmi mennyiségű Aloe Vera kivonatot lehetett előállítani. Préssel vagy egyszerűen lábbal taposva nyomták ki a levelek nedvét, ezt azután kecskebőrrel kibélelt talajmélyedésbe töltötték és a napon szárították. Az így nyert, alointartalmú nyersdrogot - így hívják a gyógyszerészetben a gyógynövények gyógyhatású anyagát - elsősorban hashajtóként, de más célokra is használták.
Arab kereskedők révén jutott el a növény Európába és Ázsiába. Az aloé név az arab alloeh szóból ered, amely keserű, fényes anyagot jelent.

                                               Nagy Sándor nyomdokain..

Arab források szerint a Kr.e. IV. században állítólag Arisztotelész javasolta tanítványának Nagy Sándornak, hogy hódítsa meg az Indiai-óceánban elhelyezkedő Szokotra szigetét az ott található gyógynövény miatt. A híres hadvezér számára a sziget megszállása ésszerűnek látszott, mert az Aloe Vera gyors gyógyulást igért sebesült katonáinak. Homály fedi, hogy Nagy Sándor véghezvitte-e ezt a vállakózást, az viszont bizonyos: az Ádeni-öböl közelében fekvő sziget annak idején az Aloe Vera termesztésének, feldolgozásának és kereskedelmének központja volt.
 

                                                       Hippokratész - az orvostudomány atyja...

Nagy Sándor hódító hadjárataival egy időben jutott el Görögországba ennek a gyógyhatású növénynek a híre. Hipporatész is, aki elsőként választotta el a gyógyítást a mágikus-vallásos tevékenységektől, és igyekezett racionális magyarázatot találni a különféle betegségekre, ismerte az Aloe Vera gyógyító hatását.
Később Pedaniosz Dioszkoridész több oldalt szentelt ennek a növénynek "De Materia Medica" című művében, amely egészen az újkor hajnaláig jelentős hatást gyakorolt a nyugati orvoslásra.

                                                             Régi hagyomány az új kontinensen...

Az Aloe Vera már Kolombusz partraszállása előtt nagy becsben tartott gyógynövény volt a trópusi Mexikó, Közép-és délamerika őslakosai körében. Kolumbiában például a gyerekek kezét és lábát kenték be a levél friss kocsonyás belsejével, hogy megvédjék őket a rovarcsípésektől.
Az indiánok nem csak égési sebekre, vesegyulladásra és húgyúti fertőzésekre, valamint prosztatagyulladásra, hanem potencianövelő szerként és az életkor meghosszabbítására is alkalmazták az Aloe Verát. Az indián mesékben is előfordul az örök ifjúság forrása. Olyan kútról van itt szó, amelynek közepén egy Aloe Vera nő. A monda szerint az aki ennek vizében megmártózik, évekkel megfiatalodik.

                                                                                     A Spanyolok...

Amikor a spanyol hódítók és misszionáriusok partraszálltak az új kontinensen, nemcsak veszedelmet hoztak az őslakosokra, hanem azért volt néhány áldásos dolog is a tarsolyukban. Többek között az Aloe Vera, amely annak idején már meghonosodott Spanyolországban.
A hódítók az új gyarmatokon sem akartak lemondani az Aloe Vera gyógyító hatásáról. Bár a spanyolok Hispaniolán, a mai Kubában és más karibi szigeteken is őshonos aloéfajokra bukkantak, ezek rendszeres termesztése és gyógyászati felhasználása csak az európai jezsuita szerzetesek révén indult be.
 

                                                                  Aloe Vera mitosz és valóság...

Az Aloe Vera helye kétségkívül a legfontosabb gyógynövények között van. Ennek ellenére hosszú időn át nem töltött be olyan fontos szerepet a nyugati orvoslásban, mint amilyet gyógyerejének és sokoldalú felhasználási lehetőségeinek köszönhetően megérdemelt volna. Feltehetően abból adódik ez, hogy ennek a sivatagi növénynek - valódi hatásai mellett - mindig misztikus erőket is tulajdonítottak.
Az örök ifjúság és a halhatatlanság növényeként tisztelték - és ez természetesen olyan igény, amelynek még egyetlen gyógyerővel rendelkező növény sem tudott eleget tenni. Ez sok orvos számára elegendő ok volt arra, hogy megmosolyogja ezt az elképzelést és mellőzve ezt a növényt.

A legtöbb forgalomban lévő gyógyszer a természetben található hatóanyagok párlatait, kombinációit, utánzatait vagy változatait tartalmazza. Ezeket az anyagokat korábbi idők gyógyítói és orvosai is eredményesen alkalmazták annak ellenére, hogy nem ismerték a hatóanyagok pontos összetételét és nem igazolták tudományos módszerekkel a hatékonyságukat. Az aloéval kapcsolatban azonban más a helyzet: a harmincas évek óta különböző országokban folynak e növény hatásmechanizmusával kapcsolatos kutatások, amelyek során bebizonyosodott, hogy ez a látszólag jelentéktelennek tűnő növény valójában meglepő eredményekre képes.

A tudomány mai állása szerint mintegy 250 féle, az emberi szervezet számára hasznos alkotóelemet, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, fehérjéket, szénhidrátokat valamint aminosavakat tartalmaz.
Az Aloe vera pozsgás, évelő növény, virágai sárgák. Húsos, pozsgás, lándzsa alakú levelei 50 cm-re is megnőhetnek, az egész növény magassága 120 cm lehet. Kizárólag leveleit használják gyógyászati célokra; a levelek egyes részeit más és más célra hasznosítják. Az a sűrűn folyó, kocsonyás nedv, amivel az Aloe verát leginkább azonosítani szokták, a növény leveleinek belső részéből származik. A levél szerkezetében, a legkülső rétegek és e között a kocsonyás rész közötti sárgás, keserű ízű lé szárításával nyerik az aloe latexet (tejnedvet). A kereskedelemben ezt aloe hepatica vagy aloe barbadensis néven hozzák forgalomba. (Utóbbi nem azonos az Aloe barbadensis Mill. nevű fajjal).
 

Az Aloe vera leginkább gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatásáról ismert. A növény magas enzimtartalommal rendelkezik, ezért ritka és értékes enzimforrásnak tekinthető. Az enzimek alapvető fontossággal bírnak a szervezet számára mind a tápanyag-felszívódási, mind a méregtelenítési folyamatokban játszott szerepük miatt. A növény hatóanyagai csökkenthetik a gyógyszerek mellékhatásait, jótékony hatással vannak az immunrendszerre, a gyomor és béltraktus szabályzására, valamint a vese, máj- és epehólyag-funkciókra.
Külsőleg alkalmazva jótékony hatású az ízületi és reumatikus fájdalmakra, allergiás problémákra, valamint különféle sérülésekre, (pl.: égési sebekre), valamint gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát, ezenkívül elősegíti a bőr regenerálódását, hámosodását.

                                                     Gyakorlatban- Az Aloe vera hatásai

Hosszú ideig az emberek kizárólag a levél külső részében található aloint alkalmazták szárított por formájában hashajtó és féregirtó szerként. A levél belsejében található gélt, mint elsősegélynyújtó szert is felhasználták a mindennapos otthoni sérüléseknél. (pl. vágási, égési sérülések emésztés segítése, bőrápolás).

Az Aloe vera külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható, mely jótékony hatásait tekintve az alábbiakban foglalható össze:

  • fertőzésgátlás, fertőtlenítés, gyulladáscsökkentés
  •  tisztítás, méregtelenítés
  • immunrendszer erősítés, idegnyugtatás, fájdalomcsillapítás
  • sebgyógyítás, antioxidáns hatás
                                                         
                                        Emésztőrendszer
Szájszag
Ez az igen elterjedt probléma kellemetlen érzéseket kelt mind az érintett személyben, mind annak környezetében. Ez a zavar alapjában véve két okra vezethető vissza: egyfelől a fogak és az íny gyulladására, mely a száj nyálkahártyájára is átterjedhet; ezáltal savas pH és kellemetlen szag keletkezik; másfelől savhiány vagy savtúltengés okozta átmeneti vagy krónikus emésztési zavarokra, melyeknek kiváltó oka a stressz és a helytelen táplálkozás. A savnak a nyelőcsőbe való visszafolyását a szájüreg égése és a rossz lehelet jelzi.
Az első esetben - mivel az acemannan enyhítő, sebösszehúzó és hámképző hatással rendelkezik - ajánlatos a fogakat és az ínyt alapos fogmosás után naponta kétszer 100%-os aloé lével bedörzsölni. Kúraszerűen szájöblítést is javaslunk: ehhez hígítsunk fel 4 kanál 100%-os aloé juice-t egy pohár vízben.
Amennyiben a második eset áll fenn, úgy lapozzanak az Emésztési zavarok (savhiány/savtúltengés) című részhez.

Eperallergia

Az allergiás megbetegedések között szerepelnek a különböző ételallergiák. Amikor tavasz vége felé a természet adta finomságokat - mint az epret és a cseresznyét -kóstolgatjuk, allergiás reakciókkal találkozhatunk, melyek apró hólyagok, vagy piros, viszkető kiütések formájában mutatkoznak meg, elsősorban az arc és a nyak tájékán.
Az allergiás reakciók azt jelzik, hogy szervezetünk nem képes különbséget tenni a káros és az ártalmatlan anyagok között.
Az összetett cukor, az acemannan, a bradikináz enzimmel együtt - ahogy az Általános allergiák című részben olvasható - segítik a szervezet helyes működését. Ezeknek a kellemetlen tüneteknek a helyi kezeléséhez masszírozzuk be körkörös, finom mozdulatokkal a tiszta aloé lé és langyos víz egyenlő arányú keverékét, vagy egy aloé alapú krémet a kérdéses bőrfelületbe.
Ugyanakkor ajánlatos a tünetek fellépésétől kezdve háromóránként elfogyasztani 2 kanál (azaz 25ml.) tiszta 100%-os aloé lét, melyet egy pohár vízben feloldottunk, egészen a panaszok megszűntéig. Viszont figyelembe kell venni azt a tényt, hogy az eperre allergiás egyének közül néhányan esetleg az aloéra is allergiásak, tehát helyes, ha az aloé-kúra első alkalmazása előtt egy próbát teszünk oly módon, hogy kevés aloé lével bedörzsöljük a csuklónkat és a fülünk mögötti részt, majd várunk egy kis ideig. Amennyiben a bőrünk kivörösödik, úgy jobb, ha nem élünk ezzel a növényi alapú gyógykészítménnyel.

Étvágy

Étvágytalanság esetén - elsősorban gyerekeknél - az aloé juice alkalmazása igen hasznos lehet, ugyanis egy sor emésztőenzim stimulálja gyomor nyálkahártyáját, mely a neurotranszmittereken keresztül az étvágyat előidéző hormonokat serkenti. Ennek következtében a gyomor jobban emészti meg az ételt, ami jóllakottságot és a tápanyagok felszívódását eredményezi.
Két kanál (25ml.) aloé juice-t javasolunk a főétkezések előtt önmagában, vagy egy pohár vízzel, esetleg narancslével vagy más déligyümölcs levével hígítva meginni.

Vastagbélgyulladás (kolitisz)

Az aloé komponenseinek gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és nyugtató hatása lehetővé teszi, hogy kiváló ellenszere legyen a kolitisznek, a diverticulumgyulladásnak és a vastag- és vékonybél egyéb megbetegedéseinek. Ha étkezés előtt két kanállal (25ml), étkezés után pedig egy kanállal (12,5 ml) veszünk be a tiszta juice-ból, úgy sikerül megteremteni a helyes emésztési állapotot, mely segíti a vastagbél krónikus gyulladásának gyógyulását. Az emésztőrendszernek ez a része a vékonybél és végbél között helyezkedik el, és az a feladata, hogy felszívja az emésztés folyamata során keletkező tápanyagokat. Ezért érthető, hogy milyen fontos ezeknek a szerveknek és az őket alkotó szöveteknek a hatékony működése.

Diabétesz és hipo- ill- hiperglikémia

Az aloé két ásványi sót tartalmaz, a cinket és a mangánt, melyek a B6 vitaminnal és a hasnyálmirigy béta sejtjei által termelt inzulinnal együtt szabályozzák a vércukorszintet, oly módon, hogy az 80 és 120 mg/dl között maradjon. Ugyanis ha ez alatt a hozzávetőleges érték alatt van, akkor hipoglikémiás, e fölött pedig hiperglikémiás állapotról van szó. Amennyiben ez az érték 140 fölött van, akkor diabéteszről beszélünk. Ha a főétkezések előtt két kanál (25 ml) 100%-os aloé juice-t veszünk be a diagnózis felállításától kezdve néhány hónapon keresztül, akkor ez hatékony, természetes ellenszernek bizonyulhat.

Hasmenés

Ismerve az aloéban megtalálható antrachinon, az aloin laxatív hatását, azt gondolhatnánk, hogy szinte lehetetlen elérni ennek az ellenkezőjét, vagyis azt, hogy megszűntesse a hasmenést. Pedig ez megvalósítható, hála az aloé hatóanyagainak tápláló, baktériumölő, antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatásának, melyek mellett szinte eltörpül az aloin közismerten laxatív tulajdonsága. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a hasmenéssel szervezetünk azt jelzi, hogy valamelyik szervünk - általában az emésztőrendszer - nem működik tökéletesen.
Ennek a pozsgás növénynek az értékes hatóanyagai ezt a problémát a csírájában fojtják el és így csökkentik a hasmenéses panaszokat. Ajánlatos 2 kanál (25 ml) 100%-os aloé juice-t napjában többször fogyasztani a problémák megszűnéséig.

Emésztési zavarok (gyomorsav hiány)

Az aloé értékes leve kiváló normalizáló szernek bizonyul rossz emésztés, gyomorrontás, telítettségérzés esetén, melyek olyan, többé-kevésbé erős tüneteket produkálnak, mint az étkezés utáni álmosság, szorító érzés a homlok tájékán, émelygés, hányinger, hányás, hideg veríték, szorulás vagy hasmenés stb.
Az aloé hasznosnak bizonyul annak a tipikus panasznak a megszűntetésére, amikor úgy érezzük, "mintha egy kő lenne a gyomrunkban", melyet a mellkas környékén érezhető nyilallások, kísérnek, és amelyek könnyen összetéveszthetők különféle szívpanaszokkal. Ezek a tünetek arra vezethetők vissza, hogy nincs egyensúlyban az elfogyasztott étel és a gyomorsav mennyisége. Amikor a fenti szimptómákkal kísért gyomorsavhiány áll fenn, hatásos lehet 2 kanál (25 ml) 100%-os aloe juice elfogyasztása az étkezések után, mint alkoholmentes gyomorerősítő. Az emésztőenzimek a nyugtató és gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal együtt nagyszerű hatást fejtenek ki: erősítik a gyomrot és szabályozzák a bélműködést.

Emésztési zavarok (savtúltengés).

Amennyiben étkezések előtt 2 kanál (25 ml) 100%-os aloe juice-t fogyasztunk, hála az acemannan gasztroprotektív hatásának, akár két százalékponttal is csökkenthetjük gyomrunk savasságát. Ily módon csökken a savnak a gyomorfalra kifejtett hatása, valamint a fekély és a gyomorperforáció kialakulásának esélye.
Tapasztalni fogják, hogy már hét nap után csökken a bél erjesztő tevékenysége. Ezáltal javul a proteinek felszívódása, és előállnak a megfelelő feltételek a normális bélflóra visszaállításához. Javul a széklet állaga, és ez megkönnyíti az evakuációt. Lásd Hasmenés és szorulás.

Szezonális méregtelenítés

A juice koncentrátumban, a gélben, vagy az összeaprított levélben lévő botanikailag aktív hatóanyagok miatt az aloé kiváló méregtelenítő és roboráló elixír, elsősorban az évszakváltások idején. Ugyanis az a szinergikus hatás, melyet egyrészt a mucopoliszacharidok fejtenek ki az immunrendszerre, másrészt az antrachinonok és enzimek a májra, epehólyagra és hasnyálmirigyre, a szervezet gyors méregtelenítését eredményezi.
4 kanál (50 ml) juice-t javaslunk reggel éhgyomorra, valamint este lefekvés előtt, 4-8 héten keresztül. Egy ősi orosz recept szerint össze kell aprítani 100 g aloé levelet, majd összekeverni 200g cukorral és 150 g mézzel. Ezután öntsünk hozzá egy pohár jó vörösbort, keverjük össze, és hagyjuk állni 24 órán keresztül. Négy evőkanállal fogyasszunk belőle a napi három főétkezés előtt egy hónapon keresztül.


Nyelőcsőgyulladás
A nyelőcsőgyulladás a garatot és a gyomrot összekötő szakasz nyálkahártyájának a gyulladása. A nyelőcső záróizmának az ellazulása és az izmok állagának leromlása miatt a gyomornedvek hosszabb ideig érintkeznek a nyálkahártya egyes részeivel. Ennek a kóros elváltozásnak az egyértelmű jele az égő érzés a gyomor és a torok tájékán, valamint a sav visszafolyása a nyelőcsőbe. A helytelenül megrágott étel a nyelőcsövön való áthaladása során könnyen irritációt, gyulladást okoz, mely vérveszteséggel is járhat. Így általános anémiás állapot állhat elő.
Az aloé juice ebben az esetben igen fontos lehet, mivel a növényi szteroidok - a lupeol, szitoszterol - és a bradikináz enzim gyulladáscsökkentő hatása, az acemannan sebösszehúzó tulajdonsága, valamint a vitaminok és ásványi sók roboráló hatása együttesen e problémák gyors megszűnését eredményezik. A tünetek megjelenésétől az első két napon naponta háromszor vegyünk be 4 kanál (50 ml) juice-t, később pedig 2 kanállal (25 ml) az étkezések előtt.

Gyomorhurut

Szúró mellkas táji fájdalom és sok gyomorsav étkezés után - ezek a gyomorhurut tünetei -, melyet a helytelen étkezési szokások vagy az idegfeszültség idéz elő. Elsősorban a nyári hónapokban étkezünk rendszertelenül és fogyasztunk hideg italokat. Amennyiben hosszabb ideig ilyen "mostohán" bánunk a gyomrunkkal, és ehhez még stresszes életmód, alkohol- és nikotinfogyasztás is társul, úgy nyálkahártya-irritáció, más néven gyomorhurut alakulhat ki. Fogyasszunk két kanál (25 ml) 100%-os aloé lét naponta háromszor, legalább 15 perccel az étkezések előtt, a tünetek megszűntéig.

Májelégtelenség

Az aloé lé a benne található kolin, inozitol, cink és szelén segítségével rugalmasabbá teszi a májsejtek membránjait, és egészében véve javítja a máj anyagcseréjét, megkönnyítve ennek a fontos szervnek a munkáját.
Tanácsos naponta legalább 100 ml tömény juice-t fogyasztani 4 héten keresztül, háromszor. A kúra első napjaiban érdemes folyékony ételekből álló diétát is beiktatni.

Bélrenyheség

A friss aloé juice-ban vagy gélben lévő növényi mézgák rostokban gazdag, erősen viszkózus, vegyileg ligninnek vagy szaponinnak azonosítható anyagok, melyek nagy mennyiségű vizet képesek magukba szívni, és a megemésztett ételt nyúlós masszává alakítják át. Ehhez hozzáadódik az antrachinonok, az aloin, a barbaloin és az izobarbaloin laxatív hatása, így a vékonybél falát székletürítési inger éri, és ezáltal megoldódik a probléma.
Igyunk 2 kanál (25 ml) juice-t reggel éhgyomorra. Lehetőleg preferáljuk a rostokban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet, és igyunk sok vizet - elsősorban az étkezések között; a WHO útmutatása szerint napi két litert fogyasszunk.

Fogfájás

A fogfájást elsősorban olyan degeneratív folyamatok okozzák, mint a szuvasodás - mely a fogbélt védő fogzománcot támadja meg -, vagy pedig a fog-környéki hajszálerek nem megfelelő vérellátása. Mindkét esetben az íny vagy a szuvas rész ecsetelése azonnali enyhülést hoz. Az aloé különböző gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatóanyagai ugyanis érezhetően gyors eredményt hoznak.
A kezelés úgy történik, hogy egy steril, friss aloé juice-ba vagy gélbe mártott ecsettel kenjük be az érintett felületet 2-3 óránként, a tünetek megszűnéséig. Minden esetben tanácsos a fogorvosi beavatkozás.

Haspuffadás (meteorizmus)

A célból, hogy megszabaduljunk a rossz emésztés kellemetlen és zavarba ejtő következményeitől, tanácsos 2 kanál (25 ml), egy pohár langyos vízben feloldott aloé gélt vagy friss juice-t meginni ebéd és vacsora után.
Már Plinius, az "Öreg" is írt erről a gyógyhatásról Annales-eiben. Az azt követő évszázadokban az aloé kivonat a kolostori gyógynövénykészítésben az emésztési panaszok ellenszereként játszott fontos szerepet, ahogy erről számos népi legenda is beszámolt.
A XX. században az aloé-kereskedelem kiterjedésével ez a növény a rebarbarával és az articsókával együtt a különleges párlatok - mint a gyomorkeserűk és a gyomorerősítők - leggyakoribb alapanyagává vált.

Székrekedés

A székrekedésnek három fő oka van: az ülő életmód és a mozgáshiány; erős érzelmi és lelki feszültség; végezetül a helytelen táplálkozás, melynek során az emésztőenzimek - melyeknek a táplálék lebontásában van szerepe - csak kis számban, vagy egyáltalán nem kerülnek be a szervezetbe.
Az aloé juice számos hatóanyagának köszönhetően átfogóan kezeli az emésztőrendszer kiegyensúlyozatlanságait, mivel az emésztőenzimeket, a széklet megfelelő állagának kialakításához szükséges gyantaszerű anyagokat, és a bél utolsó szakaszában lévő izmok összehúzódását segítő antrachinon vegyületeket juttat be a szervezetbe. Már különböző görög-római források is említést tettek az aloé laxatív és jótékony hatásáról székrekedés esetén.
2 kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé lé fogyasztását javasoljuk az étkezések mellé. Súlyosabb esetekben vegyünk be 4 kanállal lefekvés előtt. Egy másik recept egy régi orosz hagyományból származik. Vegyünk egy aloé barbadensis vagy arborescens levelet, óvatosan vágjuk le a legkülső kutikulát. Ekkor kinyerjük a gélt, és visszamarad egy sárgásbarna parenchima, mely nagymennyiségű, hashajtó hatással bíró aloint tartalmaz. Ezt vágjuk össze darabosra, tegyük egy edénybe 300 ml vízzel összekeverve, majd hagyjuk a hűtőszekrényben állni. Fogyasszunk belőle egy kanállal reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt a helyzet megoldódásáig. Súlyosabb esetekben, amikor a tünetek továbbra is fennállnak, keressük fel orvosunkat.
Figyelem: terhes nőknek ajánlatos elkerülni a növény héját is tartalmazó termékeket, mivel a bélmozgást serkentve esetleg spontán vetélést idézhetnek elő. Ebben az esetben csak a gélt fogyasszuk.

Sztomatitisz

A száj nyálkahártya-gyulladásának és az érzékeny, vérző ínynek a kezelésében a mézzel egyenlő arányban összekevert aloé gél igen hasznosnak bizonyul. A sötét helyen tárolt keveréket egy tiszta és puhaszőrű fogkefével, könnyű, körkörös masszírozó mozdulatokkal vigyük fel a kezelendő felületre.
A számos sebösszehúzó, csillapító és antiszeptikus hatóanyag szinergikus módon gyorsan és hatékonyan szűnteti meg a problémát.

Nyombélfekély

A vékonybél első szakaszában lévő nyombél fala ill. nyálkahártyája károsodhat, s ennek tünetei az étkezések előtt, jóval az utolsó étkezés után jelentkeznek. Ez az alapvető különbség a gyomorfekély és a nyombélfekély között. Ennek a panasznak az oka a gyomorsavaknak a bélbe való beáramlása, ahol átlyukaszthatják a nyálkahártyát és a gyomorfalat.
Az étkezések között fogyasszunk naponta háromszor 2 kanál (25 ml) tiszta, 100%-os aloé juice-t egy pohár tejben hígítva, hogy teljes mértékben kiaknázzuk az acemannan gasztroprotektív hatását. 

 

                          Szív- keringési- és nyirokrendszer

Anémia
A vérszegénységnek számos formája létezik. A leggyakoribb az, amikor a szervezet nem termel elég vörösvértestet vagy hemoglobint, esetleg egyiket sem. Mivel hiányoznak szervezetünkből az oxigénszállító fehérjék, kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, mint a fejfájás, a szapora szívverés, fáradtság, az izomtónus megváltozása, fülzúgás és alvászavarok.
A vérszegénységnek számos oka lehet, mint pl. a vashiányos táplálkozás - elsősorban a saját kezdeményezésű diétáknál -, vagy jelentős vérveszteség esetén, melyet például aranyér vagy menstruáció okozhat.
Mélyreható orosz tanulmányok szerint az aloé juice, elsősorban a ferox fajta, a barbadensis-szel vagy az arboresens Miller-rel társítva igen hasznosnak bizonyul az összetett anémia kezelésében. Az aloé bioenergetikus serkentőként hat a vérképzés folyamatában. Az acemannan immunstimuláns hatása elősegíti azt, hogy a szervezet, de elsősorban a gerincvelő (mely szerv a vörösvértestek termelésére hivatott) sejtfalai képesek legyenek a magnézium és a vas befogadására. E két ásványi anyag egyébként mindig együtt fordul elő.
Az aloé juice napi szintű bevitelével és nagy mennyiségű zöldség - például spenót - és gyümölcs fogyasztásával megszűntethető a vashiányos állapot. Az adagolás 2 kanál (25 ml) juice naponta háromszor. Szükségesek továbbá orvosi vizsgálatok, és a leletek kiértékelése egy orvos részéről. Lásd továbbá a Menstruációs fájdalmak és panaszok.

Angina pectoris

A magnézium, a folsav és az E vitamin megfelelő arányú koncentrációja az aloé juice-t a világon egyedülálló botanikai keverékké teszi. Ez a három hatóanyag együttesen elősegíti a szívkamrák izomzatának összehúzódását. Így javul a sejtek vérellátása és enyhülnek, vagy egyenesen megszűnnek az angina pectoris (a szívizom artériájának görcsös összehúzódása) tünetei.
Megelőzés végett célszerű 2 kanál (25 ml) juice-t fogyasztani reggeli előtt, míg abban az esetben, ha a tünetek fennállnak, 4 kanál (50 ml) aloé lé szedését javasoljuk, egészen a panaszok megszűnéséig. Minden esetben tanácsos felkeresni szabályos időközönként kardiológusunkat.

Aritmia (Szabálytalan szívverés)

Az életkor előrehaladtával mindenkinek ajánlatos volna naponta legalább 2 kanál (25 ml) aloé juice-t fogyasztani, mivel ez a gyógynövény képes normalizálni a szív ritmusát, mely az évek előrehaladtával kissé szabálytalanná válik. A legkárosabb hatás azonban nem maga a szívritmuszavar, hanem a félelem, amelyet kivált belőlünk. Ez a nagyszerű hatású juice kitűnő magnéziumion-forrás, mely a kalciummal együtt részt vesz a sejtek elektromos vezetésében, elsősorban a szívizom területén, ahol szabályozza a szív ritmusát és összehúzódásait.
Fogyasszunk 2 kanál (25 ml) juice-t naponta háromszor egy hónapon keresztül, elsősorban évszakváltások idején.

Artérioszklerózis (Érelmeszesedés)

Az artérioszklerózis, azaz a szív- és keringési rendszer vénáinak és artériáinak beszűkülése természeténél fogva a helytelen táplálkozási szokásokra és életmódra vezethető vissza. Ennek következtében a legyengült szervezet kevésbé tud ellenállni a külső támadásoknak. A rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban szegény táplálkozás, valamint a zsírok és az olajban sütött ételek túlzott mértékű fogyasztása miatt megemelkedik a zsír koncentrációja a vérben, és ez az érszűkület folyamatának elindítója lehet.
Az aloé lé számos olyan hatóanyagot tartalmaz, melyek segítik a szervezetet a vérzsír feldolgozásában, és így gátolják a lerakódást. Megemlíthetnénk egy esszenciális aminosavat, a metionint, mely a lipáz enzimmel együtt részt vesz a vérben található felesleges zsírok metabolizmusában. Egy nem esszenciális aminosav, a prolin, ezzel szemben a kollagén alkotórésze, mely a szövetek - beleértve az ereket és az artériákat is - tartását és rugalmasságát, biztosítja. Ezenkívül a szelén mikrodózisokban részt vesz a glutation peroxidáz enzim felépítésében, mely köztudottan antioxidáns és sejtöregedés-gátló hatású.
A fenti kombinált hatások úgy érhetők el, ha 2 kanál (25 ml) tiszta, 100%-os aloé juice-t fogyasztunk reggeli előtt, "roboráló" kúraként egy hónapon keresztül az évszakváltások idején.
Hozzá kell tennünk, hogy mint minden betegség esetében, a legfontosabb szerepe a megelőzésnek van. Megelőzésképpen ajánlatos napi 2 kanál (25 ml) aloét fogyasztani, mely nemcsak ez ellen a probléma ellen nyújt védelmet, hanem számos más degeneratív folyamat ellen is.

Koleszterinszint és májelégtelenség

Az aloé lében lévő nagy mennyiségű vitamin és zsírsav nagy hatással van a "jó" és "rossz" (HDL/LDL) koleszterin arányára, ugyanis az A, C, és E vitaminok a kolinnal együtt könnyen felszívódnak a szövetekben, elősegítve a zsír-anyagcserét és biztosítva a jobb egészségi állapotot. Napi 2 kanál (25 ml) tiszta, 100%-os aloé juice főétkezések előtti elfogyasztása garantálja az alacsony vérkoleszterin szintet, és ezáltal segít megelőzni a szív- és keringési megbetegedések kialakulását.

Vértisztítás

Az évszakváltások idején az aloé vértisztító szerepet játszik, mégpedig sokkal hatékonyabban, mint a múltban e célra alkalmazott eszközök, mint például a koplalás, érvágás vagy a különböző hashajtók. Ez az előny az aloé hatóanyagainak összetételből fakad, ugyanis nagy számban tartalmaz tisztító hatású elemeket, mint az antrachinonok, de számtalan, az előzőekben már említett tápanyagot is, melyek a szervezet regenerálására szolgálnak és segítik az egyensúlyi állapot és a jó egészség helyreállítását.
2 kanál (25 ml) tiszta, 100%-os aloé juice fogyasztása reggel éhgyomorra zöld teával vagy citromlével és egy kiskanál biológiai gesztenyemézből. Ez a tisztító hatás rövid időn belül visszaállítja a jó egészségi állapotot.

Fejfájás

Dörzsöljük be a fájó részt aloé géllel, és ezzel egyidejűleg igyunk meg 4 kanál (50 ml), 200 ml vízben elkevert, tiszta, 100%-os aloé juice-t. A tripla - fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és természetes antibiotikumos - hatásnak mérsékelnie kell a fájdalmas tüneteket. A bradikináz enzim gyulladáscsökkentő hatásával gátolja a kinint és az interleukint, melyeknek termelésével a szervezet az egészséget veszélyeztető állapotokra reagál. A fájdalomcsillapító hatás a gélben található szalicilsavnak és fahéjsavnak köszönhető.
A keverék elfogyasztása után rövid időn belül észlelhető a javulás.

Aranyér

A végbélzáró izmokon belüli vagy kívüli sérüléseket a környező vénákban és hajszálerekben pangó vér okozza. Ez elsősorban a helytelen, rostszegény táplálkozás következménye.
Ennek a fájdalmas betegségnek a kezdeti tünetei melegségérzet, végbéltáji viszketés és több-kevesebb vérveszteség formájában nyilvánulnak meg. Az aloé kétféle gyógymódot kínál: egy külsőt és egy belsőt. Az első módszer szerint az aloé hántolt leveléből nyert gélt a végbélbe kell bevezetni, ahol azonban nem mindig lehetséges a hatás kifejtéséhez szükséges ideig bent tartani ezt a hatóanyagot. Így kenjük be az egész területet aloé alapú krémmel. Az ebben található számtalan tápanyag és gyulladáscsökkentő komponens hatására gyorsabban gyógyulnak be a sérülések.
A második módszer 2 kanál (25 ml) tiszta, 100%-os aloé juice napi háromszori - főétkezések előtti - fogyasztásából áll. A tünetek megszűnte után folytassuk a kúrát még két hétig.

 
Vérzéscsillapítás
A nagy mennyiségű vas, valamint a B1 és B6 vitaminoknak köszönhetően az aloé vérzéscsillapítóként hat bármilyen eredetű seb esetén. E három hatóanyag az acemannan-nal együtt serkenti a vörösvértestek, a fehérvértestek és a vérlemezkék termelését, melyek alapvető szerepet játszanak a sebhegedési folyamatokban. A vérzéscsillapító hatást úgy érhetjük el, ha aloé géllel átitatott steril gézt szorítunk a sérült felületre, és rajta tartjuk a vérzés elálltáig. Ezt követően naponta kétszer - lehetőleg reggel és este - vigyük fel a beteg felületre a gélt, és hagyjuk felszívódni.

Hepatitisz A, B és C

A legutóbbi, Kelet-Európában lefolytatott kísérletek szerint a kolinnal - az aloében meglévő biológiailag aktív lipiddel - gyógyítani lehet a hepatitisz A, B, és bizonyos esetekben a C típus bizonyos formáit is. Megfigyelték, hogy az aloé folyamatos használata javulást eredményezett a gyulladás által károsodott hepatitiszes sejtek működésében.
Javasoljuk a kereskedelemben található tiszta 100%-os juice fogyasztását naponta háromszor 2 kanállal (25 ml).

Fagyási sérülések

A fagyás okozta kellemetlen tünetek végleges megszűntetése céljából javasoljuk az aloé mind külső mind belső alkalmazását.
Igyunk napjában háromszor legalább két kanálnyi tiszta 100%-os aloé juice-t, és masszírozzunk bőrünkbe naponta 2-4-szer - a helyzet súlyosságától függően - gélt, vagy jó minőségű aloé alapú krémet. E páratlan növény tucatnyi hatóanyaga javítja a vérkeringést, és gyorsan regenerálja a szöveteket.

Magas vérnyomás (Hipertónia)

A kutatók szoros kapcsolatot állapítottak meg a káliumban gazdag étrend és az artériás nyomás értékeinek szinten tartása között. Mivel az aloé lé igen nagy mennyiségű káliumiont tartalmaz, számos biokémiai folyamat szabályozásában vesz részt. Más anyagok - mint az emésztést segítő enzimek, a többszörösen telítetlen zsírsavak - is részt vesznek a különböző, vérnyomás-szinten-tartó folyamatokban.
Ha naponta 3-szor 2 kanál (25 ml) frissen kipréselt gyümölcs- vagy zöldséglében elkevert aloé juice-t fogyasztunk, ez segít normalizálni és hosszú távon megtartani a vérnyomásértékeket.

Alacsony vérnyomás (Hipotónia)

A hipotóniások esetében igen nehéz a megfelelő határok között tartani a vérnyomást, melyre a hirtelen ingadozás a jellemző. Ez szédülést és krónikus fáradtságot vált ki. A B vitamincsoport, elsősorban a B1 vitamin azaz a tiamin, az izomsejtek anyagcseréjében vesz részt elősegítve azoknak rugalmasságát. A szívizomban a B1 vitamin megkönnyíti a vér pumpálását a szív- és keringési rendszerben, rugalmasabbá téve az erek és artériák falait, melyek így könnyebben láthatják el feladatukat.
Fogyasszunk 2 kanál (25 ml) tiszta, 100%-os aloé juice-t étkezések előtt két héten keresztül, évszakváltások idején.

Gyulladással kísért nyirok-pangás

A szervezetben lévő nyirokcsomók megnagyobbodásakor hasznosnak bizonyul mind az aloé gél, mind az aloé juice. Immunmoduláns, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és enyhítő hatása miatt megszűntetik a tüneteket mind külsőleg, a bőrön keresztül, mind belsőleg, a nyirok- és vérrendszerre hatva. Az acemannan aktiválja az immunvédelmet. A fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást az antrachinonok, az aloinok váltják ki. Az aminosavak a vitaminokkal és az ásványi sókkal visszaállítják az elégtelen anyagcsere-folyamatokat.
Vigyük fel az aloé gélt a kezelendő felületre, és könnyű, körkörös mozdulattal masszírozzuk bele a bőrünkbe a teljes felszívódásig, súlyosabb esetekben napjában háromszor. Ezzel egyidejűleg igyunk meg naponta háromszor 2 kanál (25 ml) tiszta, 100%-os aloé juice-t.

Kóros faggyúmirigy szaporulat a májban (Steatosis)

Ez a kóros elváltozás akkor áll elő, amikor a lebontandó zsírok mennyisége több annál, mint amit a szervezet az anyagcsere folyamatok révén le tud bontani. Ez a máj tömegének megnagyobbodásához és megkeményedéséhez vezet, melynek következménye a szűrő-tevékenység csökkenése.
Ilyen esetekben az aloé juice igen hasznosnak bizonyul, ugyanis a lipáz, proteáz és transzamináz enzimek segítik e fontos szerv működését, mely gyors sejtméregtelenítő hatást fejt ki a lipotróp (zsíremulgáló) foszfolipidek - a kolin és az inozitol - segítségével.
Fogyasszunk egy hónapon keresztül naponta háromszor - étkezések előtt - 2 kanál (25 ml) tiszta, 100%-os aloé juice-t.

Visszértágulat

Visszértágulat azokon a helyeken alakulhat ki, amelyeken a sejtek nem eléggé rugalmasak. Ezeken a helyeken a sejtek oxigén- és tápanyagellátása sem kielégítő. Helyes kezelés hiányában ez a jelenség tovább terjedhet. A tapasztalatok szerint az aloé gél hatásos ezeknek a problémáknak a kezelésében, bár nem támasztják alá orvosi vélemények. Az aloé bekerülve a véráramba, az emésztőenzimeknek, a vitaminoknak és a foszfolipideknek köszönhetően jótékony hatással van a keringésre. Az összetett poliszacharidok, mint az acemannan, serkentik a fibroblaszt- és kollagéntermelést, melyek a sejtek rugalmasságát hivatottak visszaállítani. Az antioxidáns hatású enzimek és vitaminok a külső káros hatások elhárításában segítenek.
Fogyasszunk naponta háromszor - étkezések előtt - 2 kanál (25 ml) tiszta, 100%-os aloé juice-t, és könnyű, körkörös mozdulattal vigyük fel a gélt a kezelendő felületre reggel és este.
Súlyosabb és hosszabb ideje fennálló panaszok esetén a gélből pakolásokat érdemes készíteni, melyeket egész éjjel fenn kell hagyni.

 

                                      Légzőrendszer

Asztma
Az asztma olyan betegség, mely futótűzszerűen terjed világszerte. Kiváltó okai között számos tényező szerepel, mint például a környezetszennyeződés vagy az idegfeszültség, melynek az utóbbi évtizedek rohanó világában folyamatosan ki vagyunk téve. A tünet légzési nehézségből áll: a páciens nem képes természetes módon, erőlködés nélkül lélegezni. Ennek oka az, hogy eltolódás van a belégzés és a kilégzés fázisa között. A levegő kissé hosszabb ideig tartózkodik a tüdőben, és ez oxigénhiányt vált ki.
Az aloé az immunrendszerre fejti ki hatását, aktiválva azokat a molekulákat, melyek különböző biokémiai folyamatokban - beleértve a tüdő- és a sejtlégzést - vesznek részt, javítva ily módon az asztmában szenvedő páciensek állapotát.
Az aloét mind belsőleg - naponta háromszor 2 kanál (25 ml) tiszta, 100%-os aloé juice-, mind külsőleg lehet alkalmazni. Ez utóbbi esetben inhaláló készüléken át lélegezzük be reggel és este az elpárologtatott aloé juice-t. Alternatívaként gőzölhetünk is: szórjunk forrásban lévő vízbe egy darabosra vágott aloé levelet és egy percig forraljuk.

Hurut

A hurutot a gyulladásban lévő szájnyálkahártya termeli. Oka gyakran annak a helytelen táplálkozási szokásban keresendő, hogy gyakran nem rágjuk meg kellőképpen az ételt, vagy feszültség, stressz alatt étkezünk. Sok más esetben is a frenetikus életmódnak kitett szervezetet - elsősorban a légutakat - könnyebben támadják meg a szezonális, influenza-jellegű fertőzések. A darabos, megrágatlan étel "sérti" a nyálkahártyát, és a nyelőcső egyre több nyákot termel, amelyben számos baktérium is megtalálható.
Az aloé használata ebben az esetben is hasznos lehet. Az acemannan, az aloin és a különböző enzimek - mint a bradikináz - együttesen ugyanis gyulladáscsökkentő és immunserkentő hatást fejtenek ki, és regenerálják a károsodott, vagy ingernek kitett izomszöveteket. A megfelelő szájhigiénia és a garatöblítés segítenek a tünetek megszűnésében. Tegyünk 2 kanál (25 ml) tiszta, 100%-os aloé juice-t egy pohár meleg vízbe, és naponta kétszer vagy háromszor - a tünetek súlyosságától függően - végezzünk garatöblítést, lehetőleg étkezés után.


Gégegyulladás (laryngitis) és hörghurut (bronchitis)
A bronchitis annak a szakasznak a gyulladása, mely összeköti a légcsövet a tüdőhólyagocskákkal. Ez utóbbiakban zajlik az oxigén-széndioxid gázcsere. A laryngitis pedig annak a henger alakú szervnek a gyulladása, mely a hangszálakat is tartalmazza, és a garatot köti össze a légcsővel.
E két megbetegedés fő oka a hirtelen hőmérsékletváltozás, a csökkent immuntevékenység, a kiterjedt légszennyeződés vagy a dohányfüst, mely részben elzárja a légutakat. Sokkal súlyosabbak a kis hörgők infekciói, mivel ezek közelebb vannak a tüdőhöz, és érzékenyebbek a fertőzésekre.
A tiszta, 100%-os aloé lé inhaláló készüléken keresztül való belélegzésével kiváló eredményt lehet elérni bármely légúti fertőzés esetén. Ezt az eredményt az aloéban meglévő aktív növényi hatóanyagok különleges keverékével lehet elérni. A növényi szteroidok, mint a lupeol, gyulladásgátló hatásúak. A sebösszehúzó hatást a növényi növekedési hormon, a giberellin és az auxin együttesen fejti ki. Ezeket a hatásokat tovább fokozzák a különféle ásványi sók, proteinek és vitaminok. Az aktív hatóanyagok e szinergiája adja az aloé juice és gél magas hatásfokát.
Azt javasoljuk, hogy naponta háromszor inhaláljanak egy kanálnyi mennyiségű tiszta juice-zal. Ehhez egy ősi orosz gyógymódot is társíthatunk. Keverjünk el egy kanál aloé juice-t két kanál mézzel és három kanál vodkával, majd az egészet vigyük fel a kezelendő felületre: laryngitis esetén a torkunkat ecseteljük vele, bronchitis esetén pedig kenjük be vele mellkasunkat. Ezután fedjük be a kezelt felületet pamut vagy lenvászon gézzel, majd kössük át az egészet egy gyapjúszövettel. A fertőzés esetleges súlyossága miatt mindenképpen tanácsos felkeresni háziorvosunkat.

Nátha (Rhinitis)

Az aloé gél igen hasznos lehet azokban az esetekben, amelyekben az orr nyálkahártyájára különböző, megfázást előidéző bacilusok, a túlzott hőmérsékletingadozás vagy a gyakori orrfúvás irritálóan hatnak.
Óvatosan dörzsöljük be a gélt a kezelendő felületekbe - mind kívülről, mind belülről -a teljes felszívódásig. Ismételjük meg ezt a műveletet reggel és este. Az aloé csillapító és sebgyógyító hatása - mely az acemannan-nak és a növényi szteroidoknak köszönhető - igen hasznosnak bizonyul a szövetek kollagén-tartalmának, az orr keratin rétegének valamint az orrnyálkahártya működésének visszaállításában.

Mandulagyulladás (Tonsillitis)

A torokmandulák, melyek a szájpadlás két végében helyezkednek el, a nyirokrendszer részét képezik, és védelmet nyújtanak a különféle baktériumok, vírusok és csírák ellen. A tonsillitis ennek a védelmi szervnek a gyulladását jelenti. A mandulák megduzzadnak baktériumos fertőzés esetén, és ez fájdalmas nyeléssel, torokfájással, fülpanaszokkal és lázzal jár. E panaszokat -"közösségi" betegségnek is szokták nevezni, mivel általában zárt és zsúfolt környezetben terjed, mint például iskolákban, laktanyákban és - többnyire ifjúsági - szabadidőközpontokban.
Az aloé alkalmazása ezekben az esetekben rendkívül hatásosnak bizonyul, mivel a szalicilsav és az izobarbaloin gyulladásgátló, valamint az acemannan immunstimuláns hatása hozzájárul a fájdalom enyhítéséhez és a gyógyuláshoz. Száj- és garatöblítést javaslunk naponta három vagy négy alkalommal 4 kanál (50 ml), egy pohár meleg, de nem forró vízben feloldott tiszta alo juice-zal, melyhez egy kanál mézet keverünk. Súlyosabb panaszok esetén emellett fogyasszunk napi 8 kanál (100ml) aloé lét. 

 

                                   Húgy- és ivarszervek

Hólyaghurut
A hólyag gyulladását baktériumok okozzák, melyek a nyálkahártyát fertőzték meg. Ezt felfázás, vagy gyakori vizeletvisszatartás okozhatja, mely elősegíti a baktériumok és patogén csírák szaporodását. A tünete a gyakori vizelési kényszer, a vizeléskor érzett égő fájdalom, a vér jelenléte a vizeletben. A betegséget láz is kísérheti, és a fertőzés átterjedhet a vesékre, mely esetben veszélyeztetheti a veseműködést.
Az aloében lévő acemannan garantálja a gyulladáscsökkentő hatást, míg a ligninek és a szaponinok a gombaölő hatásúak, és ezáltal megakadályozzák a gyulladás kiterjedését és segítik a gyógyulást.
Tartsuk melegen a beteg testrészt, és igyunk naponta legalább két liter vizet - vagy inkább meleg herbateát tiszta aloé juice-zal. Egy liter teához számítsunk 4 kanál (50 ml) juice-t.

Menstruációs panaszok

Az aloé hatékony segítséget nyújt a kellemetlen, olykor fájdalommal járó menstruációs panaszok leküzdésében, mivel a vitaminok, ásványi sók és a különféle molekulák keverékével visszaállítható az általános jó közérzet. Már az ayurvedikus orvostudomány is a fenti panaszok legjobb ellenszerének tartotta az aloét, mely visszaadja az ifjúság egészséges energiáját.
Napi egy kanál gél fogyasztását javasoljuk egy pohár édes almaében, gránátalma-lében vagy hibiszkuszteában. Egy másik ayurvedikus gyógymód szerint az erjesztett aloé gél mézzel és kurkumával keverve kitűnő erősítőszer anémiás és emésztési panaszok, valamint szabálytalan menstruációs ciklus esetén.
A tiszta aloé juice-t naponta kétszer két kanállal (25 ml) kell bevenni pár nappal a ciklus valószínű megjelenése előtt. A menstruáció alatt naponta háromszor fogyasszuk ugyanezt a mennyiséget.


Terhesség
Az aloé belső alkalmazásánál a terhesség alatt be kell tartani bizonyos utasításokat, mert ha a termékben az antrachinonokat - mint az aloin, barbaloin és az aloésav - tartalmazó belső levelek is megtalálhatóak, melyek köztudottan hashajtó hatásúak, úgy ezek stimulálhatják a méhösszehúzódást és spontán vetélést okozhatnak. A múltban ugyanis a növénynek ezt a részét természetes magzatelhajtó szerként alkalmazták. A kereskedelemben megtalálható termékeket - melyekből általában kivonták az aloint - azonban terhes nők is fogyaszthatják, ahogy ezt már az előző fejezetben említettük.
Ily módon ennek a csodálatos növénynek a gyógyhatásai a kismamák és a születendő babák javára válhat. Naponta egyszer négy kanálnyi (100 ml) aloé lé fogyasztását javasoljuk a terhesség egész időtartama alatt.

Impotencia
Ez a probléma azokat a felnőtt férfiakat érinti, akik nem képesek megfelelő nemi tevékenységet folytatni. Ennek számos, részben szervi, részben pszichoszomatikus oka lehet. Számos orosz klinikai tanulmány kimutatta, hogy a bőr alá fecskendezett aloé eredményes lehet az impotenciával szemben.
Az orosz hagyományokban számos olyan gyógymód gyökerezik, melyek félúton vannak a gyógynövényekkel kapcsolatos tudományok és a népi hiedelmek között. A következőkben ezekből idézünk fel néhányat. Keverjünk el egyenlő mennyiségű aloé juice-t, vajat, libazsírt, mézet, valamint az erdei rózsa kiszárított, ledarált szirmait. Folytonos kevergetés közben melegítsük fel ezeket az anyagokat, majd vegyük le a tűzről mielőtt forrni kezdene. Ezután tároljuk hűvös, sötét helyen. Fogyasszunk belőle naponta háromszor egy kanálnyit egy pohár meleg tejben elkeverve, fél órával az étkezések előtt. Egy másik módszer szerint keverjünk össze 150 g tiszta aloé juice-t 250 g mézzel, 350 ml vörösborral, 100 g erdei rózsából készült porral és 30 g porrá őrölt petrezselyemmaggal, majd öntsük az egészet egy üvegbe. Érleljük két hétig egy sötét helységben, néha-néha megkeverve. Fogyasszunk belőle napjában háromszor 1 evőkanállal 30 perccel az étkezések előtt.

Menopauza
A régi bölcs ayurvedikus módszerek az aloéban vélték felfedezni a nőket sújtó kisebb-nagyobb problémák megoldását. Ezek között szerepel a premenstruális szindróma és a menopauza, amikor a női szervezetben nincs többé tüszőérés, és így nem termelődik petesejt, tehát megszűnik a menstruációs ciklus. Ez az állapot hormon-elégtelenséggel és rossz közérzettel is járhat.
Azt javasoljuk, hogy fogyasszanak naponta kétszer 2 kanál (50 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t.

 

                                      Idegrendszer

Alvászavarok
Az álmatlanság sok embert érint, elsősorban akkor, amikor stressznek és egyéb problémáknak vannak kitéve. Az aloé ebben az esetben is hasznosnak bizonyulhat, mivel a benne lévő növényi foszfolipidnek, az inozitolnak köszönhetően garantálja szervezetünknek az energiaegyensúlyt; elsősorban a központi és perifériás idegrendszeren belüli transzmissziót segíti, kiküszöbölve számos hiányállapotot. Fogyasszunk két kanál (25 ml) tiszta 100%-os juice-t lefekvés előtt.

Szellemi hatékonyság

Az aloéban meglévő anyagok csodálatos egységének köszönhetően jelentős javulás érhető el a szervezet legfőbb koordináló szerve, az agy működésében.
Az aminosavak, mint például a fenilalanin serkentik a szellemi tevékenységet, és részt vesznek számos neurotranszmitter felépítésében. A foszfolipidek fontosak a sejtek közötti jelátvitel szempontjából, és a központi idegrendszeren belül is jelentős szerepet töltenek be.
Napi két kanál (25 ml), egy pohár vízben vagy gyümölcslében feloldott tiszta 100%-os juice reggeli előtt elfogyasztása biztosítja a szellemi tevékenység javulását elsősorban diákok, vagy szellemi munkát végző dolgozók esetében.

Idegkimerültség
Ez a megbetegedés, melyet olyan tünetek kísérnek, mint a különböző fóbiák, testi-lelki kimerültség, arra vezethető vissza, hogy az agy egy vagy több területén nem megfelelő az elektromos ingervezetés. Az aloéban megtalálható foszfolipidek és aminosavak a vitaminokkal és ásványi sókkal együtt kiválóan helyre tudja állítani a megbomlott egyensúlyt.
Hogy újból visszanyerjük vitalitásunkat, azt javasoljuk, hogy fogyasszanak naponta háromszor két kanál (25 ml) tiszta 100%-os juice-t legalább három héten keresztül. Ismételjék meg a kúrát évszakváltáskor, vagy amikor szükségét érzik.

Isiász ("Hexensussz")
A csípőidegfájdalom, vagy ahogy köznyelven hívják "hexensussz" általában váratlanul éri az embert. Úgy is mondhatnánk, hogy ennek a tünetnek a megjelenése az "utolsó csepp a pohárban", ugyanis egy sor degeneratív folyamat utolsó stádiumáról van szó. Ha nem porckorongsérv áll a panaszok mögött, mely a gerinccsigolya kóros elváltozása, akkor bizonyára a metabolizmus zavaraira, vitaminhiányra vezethető vissza.
Ebben az esetben a vitaminokban és ásványi sókban gazdag aloé hatásos ellenszere lehet e tünetek megszüntetésének. Az első napokban fogyasszunk napi három alkalommal két kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t, ezt követően pedig ugyanezt a mennyiséget naponta kétszer, a panaszok megszűntéig.

Krónikus fáradtság szindróma
Ezeket a tüneteket nagy valószínűséggel az Epstein Barr (EBV) vírus általi infekció okozza. Ez a vírus, amelyet klinikailag még nem definiálták teljes egészében, a fertőzött egyénben folyamatos és állandó fáradtságérzetet vált ki. Ennek a csodálatos növénynek a számos hatóanyaga segíthet a betegséget megelőző energiaállapot visszaállításában. A magnézium az E vitaminnal belép a sejtek "elektromos központjá"-ba és segíti az ott zajló biokémiai folyamatokat. Az emésztőenzimek és az acemannan segítik a táplálék lebontását és felszívódását, anélkül, hogy megterhelnék a már egyébként is legyengült szerveket. Ebben az esetben hasznos lehet napi négy kanál (50 ml) tiszta 100%-os aloé juice fogyasztása vitalitásunk visszanyeréséig. 

 

                            Csont- és ízületrendszer

Arthritis
Az arthritis azoknak az izületeknek a gyulladása, melyek testünk megtartását és mozgatását teszik lehetővé.
Az izületi gyulladás számos tényezőre vezethető vissza, melyek között szerepel a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a helytelen életmód és az ásványi sók kiváltképpen az egészség megőrzése szempontjából elengedhetetlenül fontos réz hiánya. A fenti tényezők elősegítik az izmok, izületek és porcok leépülését.
Az orvosi szaknyelvben nem szabad összetéveszteni az arthrosis kifejezéssel, mely a fő izületek porcainak progresszív károsodását jelöli, míg az arthritis kifejezés egy folyamatban lévő gyulladást jelent. A fahéjsav és a krizofánsav gyulladásgátló hatásának köszönhetően az aloé használatával csökkenteni, sőt egyes esetekben meg is lehet szüntetni a fájdalmat, és ily módon az izületek újra visszanyerik mozgékonyságukat.
Az aloéban lévő összetett cukrok az acemannan-nal szintén részt vesznek a biokémiai folyamatokban, oly módon, hogy "kenik" az izületeket. A vastagbél falát is bevonják, és ezáltal gátolják a toxinok felszívódását és a keringési rendszerbe való bekerülését, míg átengedi a szervezet számára fontos anyagokat, mint például a különféle elektrolitokat. Tehát ezek az összetett szénhidrátok egy egyfajta szelektív "kapu"-ként válogatják a szervezetbe bekerülő anyagokat. Napi két kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice fogyasztása javasolt reggel és este, lefekvés előtt, lehetőleg egy pohár vízben vagy gyümölcslében hígítva. Egy aloé alapú krém vagy gél is hasznos hatáserősítő lehet erős idegzsába esetén. Ezeknek a hatóanyagoknak a fájdalomcsökkentő, csillapító, tápláló és immunserkentő hatása a panaszok enyhüléséhez vezet.


Köszvényes ízületi gyulladás
Az arthritis e vállfajának a kiváltó oka az, hogy megnő a húgysav vérbeli koncentrációja, és így húgysók rakódnak le az izületekben, mely állapot többnyire enzimhiányra vezethető vissza. Ez a lerakódás nem észlelhető azonnal, sokszor csak hosszas lappangás után nyilvánulnak meg a tünetek. Elegendő ugyanis egy egyszerű megfázás, vagy hideg légáram, hogy kiváltsa ezeket a fájdalmas tüneteket. A legérzékenyebb a lábujj izülete, mely megdagad, kivörösödik és elzsibbad.
Ebben az esetben masszírozzuk be ujjunkat aloé géllel napjában többször. Ezzel egyidejűleg igyunk meg négy kanál (50 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t a betegség akut fázisában naponta háromszor, majd ezt követően 2 kanállal (25 ml) ugyancsak naponta háromszor, pár hónapon keresztül. Végezzük el ezt a kúrát egy évben néhány alkalommal. 
 

                               Endokrin rendszer

Emlőgyulladás
Az aloé lé kiválóan alkalmas a szoptatás alatt folyamatosan igénybe vett, és így fertőzéseknek főleg a staphilococcus baktérium okozta fertőzésnek kitett emlőmirigy gyulladásának kezelésére. A fahéjsav észtere, mely fájdalomcsillapító hatású, a barbaloin, mely antibiotikumos hatással bír és az acemannan, mely a sejtek kollagéntermelésében vesznek részt, képesek behatolni a bőr mélyebb rétegeibe, és eljutva a gyulladt nyirokcsomókhoz segítik a gyógyulást. Egy orosz népi hagyományról is érdemes szót ejteni. Eszerint össze kell vágni hosszában egy kisebb aloé levelet, majd a két fél levelet a mellbimbóra tenni és körkörös finom mozdulattal masszírozni a környező bőrfelületet.
Tegyünk a mellünkre egy kötést, mely megtartja a levelet, és hagyjuk rajta néhány óráig. Ezt a műveletet ismételjük meg reggel és este a probléma megszűntéig. Egy másik, ugyanilyen hatásos módszer a mellbimbó aloé géllel való bedörzsölése minden szoptatás után, melyet később meleg vízzel le kell öblíteni. 
 
A metabolizmus helyreállítása
Azoknak a csodálatos hatóanyagoknak az együttesével, melyeket a természet az aloén keresztül ajándékozott az emberiségnek, lehetővé válik a különböző működési zavarok helyreállítása, kiváltképp a metabolizmus terén, mely folyamat során a táplálékból energia keletkezik a test különböző szerveiben és szöveteiben. Zavar esetén felborul valamennyi sejttevékenység. Az aloé állandó alkalmazása két kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice reggeli előtt segít az egyensúly visszaállításában.

Belső elválasztású mirigyek serkentése
Az aloé, mely igen hasonlít a pozsgás liliomhoz, számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, többek között serkenti a belső elválasztású rendszert, beleértve a hasnyálmirigyet, a mellékvesét, a csecsemőmirigyet és a pajzsmirigyet. Az aloé koordinálja a belső elválasztású mirigyek működését olyan gyógyhatású anyagokkal, mint az enzimek, a növényi szteroidok, az aloinok, az összetett szénhidrátok mint az acemannan , melyek immunmoduláns hatással bírnak.
Fogyasszunk naponta kétszer két kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t a helyzet rendeződéséig.  
 

                                                Bőr

Aknés bőr
Az akné a faggyúmirigyek gyulladása, mely során genny termelődik. Az ún. mitesszerek elsősorban az arcon és a háton szaporodnak el. Ezek a mirigyek a szőrtüsző alatt helyezkednek el, és faggyút termelnek, mely vékony rétegben egész testünket bevonja, és amelynek termelését közvetlenül a hormonok irányítják. A tesztoszteron serkenti, míg az ösztrogén gátolja a faggyútermelést. Patogén kórokozók bekerülése a szőrtüszőkbe elsősorban a nem megfelelő bőrápolás esetén, vagy a hormonháztartás egyensúlyának felborulása mely igen gyakori jelenség a fiatalok között válthatják ki a gyulladásos folyamatot. A lignin, a szaponin, a krizofánsav és a fahéjsav gombaölő hatásához párosul az acemannan kollagénerősítő hatása, aminek következtében az aloét számos kóros bőrelváltozás kezelésére alkalmazzák. A fenti hatóanyagok több szinten fejtik ki hatásukat: meggyógyítják a gyulladást, serkentik a szövetképződést és összehúzzák a sebeket. Azt tanácsoljuk, hogy kezdjék a bőrtisztítást aloé alapú szappannal, majd súlyosabb esetekben napjában háromszor, enyhébb panaszoknál reggel és este vigyék fel a gélt bőrükre. Folytassák a kúrát egy hónapon keresztül. Legyenek elővigyázatosak az aloé összehúzó hatása miatt. Ha azt vennék észre, hogy bőrük túlságosan kiszárad, használjanak hidratáló aloé krémet. Így a bőrkiütések fokozatosan eltűnnek. Ezen túlmenően, ha hosszú ideje fennálló tüneteket kívánunk megszüntetni, úgy érdemes a kúrát néhány hónapon keresztül folytatni. Nyilvánvaló, hogy az eredmények természetes anyagról lévén szó csak bizonyos idő elteltével mutatkoznak meg. E folyamatnak a felgyorsítása és az eredmények megerősítése céljából tanácsos reggel és este két kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t elfogyasztani, melyet egy pohár vízben felhígítottunk.

Pattanások

Ezt a vörös kiütésekkel járó bőrpanaszt a gyomor- és bélrendszer, illetve a mirigyrendszer működési zavarai okozzák. Ennélfogva az emésztést segítő enzimek, foszfolipidek, aminosavak, összetett cukrok és növényi hormonok melyek segítik a mirigyműködést jelenléte egyértelművé teszi az aloé hasznosságát ebben az esetben is.
Tanácsos elfogyasztani naponta háromszor két kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t legalább két hónapon keresztül. A hatodik héten belül minden bizonnyal észlelni fogják a javulást.

Sugárgombás fertőzés (actinomycosis)

Ez a fertőzés igen gyakori a gyerekek között, akik a szájukba veszik a kezükbe eső tárgyakat, vagy fűszálakat rágcsálnak. E tárgyaknak vagy növényeknek a felületén ugyanis az aktinomicesz nevű sugárgomba melyet újabban baktériumnak is tartanak tapadhat meg. Ezek a baktériumok a száj nyálkahártyájával kapcsolatba kerülve elpusztulnak, de amennyiben a nyálkahártyán kisebb sérülések találhatók, úgy elszaporodnak, és így létrejön a fertőzés. A fertőzés kezdeti stádiumában a gyulladás csökkenthető, ha tiszta, 100%-os aloé lével napjában többször szájöblítést végzünk. Ehhez oldjunk fel 4 kanál (50 ml) aloé juice-t egy pohár meleg vízben. A fahéjsav és a krizofánsav ebben az esetben gombaölő hatást fejt ki. Ha azonban a fertőzés igen kiterjedt és nem lehet csökkenteni a panaszokat, keressük fel háziorvosunkat.

Allergia és bőrviszketés

Az allergiás reakció azt jelenti, hogy szervezetünk nem képes különbséget tenni az őt megtámadó káros anyagok, és az ártalmatlan anyagok között. Ez a "felismerési" képtelenség számos tényezőre vezethető vissza, többek között a környezetszennyeződésre, a helytelen táplálkozásra, a modern élet frenetikus ritmusára, melyek hiányállapotokat idéznek elő egyes szervekben vagy testrészekben.
Felborulhat az általános egyensúly elsősorban az immunvédelem terén és túlzott reakciók jöhetnek létre a külső stimulusokkal szemben. Így alakulhat ki allergia a pollenekre, a poratkára vagy az állati szőrre. A tünetek megnyilvánulhatnak orrfolyás, könnyezés formájában, kialakulhat fényérzékenység, légzési nehézség vagy bőrviszketés. Az aloé allergiaellenes szerként hat, és az esetek több mint 90%-ban hatásosnak bizonyul. Az aloéban található összetett cukor, az acemannan a bradikináz enzimmel és néhány antrachinonnal együtt erősíti a szervezet védelmi rendszerét, és ezzel egyidejűleg gyulladáscsökkentő és természetes antibiotikumos hatást fejt ki. E tünetek kezeléséhez igyunk meg naponta háromszor, étkezés előtt két kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t 20 30 napon keresztül, elsősorban évszakváltások idején, ugyanis ezekben az időszakokban immunrendszerünk kissé instabil állapotba kerül.

Hajhullás és kopaszság

Kopaszságon azt értjük, hogy több hajszál hullik ki, mint amennyi újra nő. Ez a probléma, mely elsősorban a felnőtt férfiakat sújtja, részben örökletes, részben egyéb tényezőkre mint pl. stressz, nem megfelelő táplálkozás vezethető vissza. Az aloé számos hatóanyaggal és egy különleges tulajdonsággal bír, mely révén hasznos lehet a hajhullás megállításában. A savfokáról, azaz pH-járól van szó, mely 6 körül van, tehát enyhén savas, és igen közel áll a bőr pH-jához, mely 5,5 körüli érték. Így könnyebben behatol a bőrbe, és a tápanyagok revitalizálják a hajhagymákat, segítve az újranövekedést. E módon gátat lehet vetni a hajhullásnak.
Javaslat: helyezzünk pakolást aloé gélből a problémás területre. Az amerikai indiánok módszere szerint este vigyük fel a gélt, reggel pedig hajmosás közben gyengéden masszírozzuk fejbőrünket. Ily módon regenerálhatjuk a hajas fejbőrt, hajunk pedig egészségesebb, sűrűbb és fényesebb lesz.

Tályog

A test bizonyos részein felgyülemlett gennyet nevezzük hétköznapi nyelven szólva tályognak, melynek számos kiváltó oka lehet. Tályog esetén gyulladásos reakció jön létre azon a helyen, ahol a gennykeltők behatoltak a szervezetbe. Az antibiotikumos hatású antrachinonok, a kollagén tartalmú szöveteket regeneráló acemannan, és a számos mikroelem elősegíti a gyulladás mihamarabbi visszahúzódását és a hegmentes gyógyulást.
Mézzel összekeverve melegítsünk fel egy kevés tiszta 100%-os aloé juice-t anélkül hogy felforralnánk , majd kenjük be vele a kezelendő testrészt. Ezután fedjük be a bőrt egy átnedvesített gézzel, és hagyjuk rajta fél órán keresztül. Ismételjük meg ezt a műveletet napjában kétszer. A két kezelés között fedjük be az érintett testfelületet egy aloé géllel átitatott ragtapasszal.

Sebhelyek

Egy seb összeforrásakor keletkező, szabálytalanul növő szövetet mely a gyógyulás után is nyomot hagy , nevezzük sebhelynek. Az aloéban lévő acemannan serkenti a hegszövet szabályos képződését, és így elősegíti a gyors, maradandó és sebhelymente gyógyulást. A régebben keletkezett hegek esetében néhány hónapos kúrára van szükség ahhoz, hogy az aloé juice vagy gél stimulálja és korrigálja a kollagéntermelést és a kötőszövetet. Ily módon nagyszerű eredményeket lehet elérni. A fentiek érvényesek a bőrelszíneződésekre is, melyek inkább a nőket érintik. Elsősorban a csípő tájékán jelennek meg ezek a foltok, melyeket a bőr elvékonyodása vált ki. Ezek az elszíneződések a bőr megnyúlásakor keletkeznek, melyek többnyire hormonális okokra vezethetők vissza.
Megjelenhetnek hirtelen hízás vagy fogyás után, gyors és számottevő izomtömeg-növekedés esetén, vagy egy fertőző betegségek után. Mindegyik esetben naponta kétszer vigyük fel bőrünkre az aloé gélt, néhány hónapon keresztül, a "szépséghiba" csökkenéséig vagy megszűnéséig. Emellett javasoljuk az E vitaminban gazdag ételek fogyasztását, melyek erősítik az aloé hatását.

Bőrápolás

Az aloé tápanyagokban és gyógyhatású anyagokban való gazdagsága miatt a kozmetikai ipar széles körben alkalmazza ezt a növényt krémek, testápolók és speciális kezelésre szolgáló készítmények gyártására, melyek a bőr számos hibáját, betegségét hivatottak orvosolni. A rendszeresen alkalmazott gél tisztítja, frissíti és regenerálja a bőrt, biztosítja a megfelelő vitaminbevitelt, javítja a vérkeringést és az oxigénellátást, továbbá segíti a toxinok eltávozását. Bőrünk ezáltal simábbá, hidratáltabbá és rugalmasabbá válik és jobban tud védekezni a szabad gyökök ellen, hála az antioxidáns, és öregedés-gátló hatásnak.
Egy régi orosz népi hagyományból származik a következő szépségmaszk receptje: keverjünk össze egy kiskanál tiszta aloé juice-t egy kiskanál mézzel, egy tojássárgájával, egy kiskanál ricinusolajjal, ugyanennyi mennyiségű citromlével és feketeribizli-lével. Besűrítés végett adjunk hozzá egy csipet zabpelyhet. Vigyük fel a maszkot a megtisztított arcbőrre, és hagyjuk rajta 15 percig. Ezután öblítsük le először meleg, majd hideg vízzel. Ez a szer kitűnően stimulálja az epidermiszt, tisztítja a bőrt behatolva a legmélyebb rétegekbe is.

Hajápolás

Ha azt szeretnénk elérni, hogy hajunk mindig erős, egészséges és fénylő legyen, használjuk az aloé lét balzsam gyanánt a samponos hajmosás után. Masszírozzuk be vele fejbőrünket néhány percig, majd hagyjuk rajta 10 percen keresztül. Az eredmény meglepő lesz. Mindez az aloé számos aktív hatóanyagának köszönhető, melyek erősítik és stimulálják a hajas fejbőrt.
Az orosz hagyomány a hajápolás terén is számos megoldást kínál: Keverjünk össze egyforma mennyiségű tiszta, 100%-os aloé lét, mézet és ricinusolajat, majd ezt masszírozzuk a hajunkba. Körülbelül fél óráig hagyjuk rajta. Ezt a műveletet hetenként végezzük el. Így csökkenteni lehet a környezet például a napsütés , vagy a különböző vegyi anyagok mint a festék, dauer okozta károkat, melyek tönkreteszik a hajszálak keratin szerkezetét.

Bőrgombásodás

Ez a parazita gombák okozta bőrbetegség többnyire a nyári hónapokban fordul elő, ugyanis a meleg, nedves klíma elősegíti a kórokozók szaporodását. Szokásainkból kifolyólag is nyáron nagyobb a gombafertőzés veszélye. Többnyire a bőrt, a hajat vagy a körmöt támadják meg ezek a kórokozók.
Tünetei a helyi bőrviszketés és kiterjedt vörös foltok az érintett területen. Az elvakarás még rosszabbítja a helyzetet, és további melegágyat teremthet a fertőzés továbbterjedéséhez. Ebben az esetben különösen hasznos lehet az aloé gél alkalmazása.
A lignin, a fahéjsav és a krizofánsav antibakteriális és gombaölő hatása azonnal érezhető. Az acemannan és a szalicilsav gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatóanyagai igen rövid időn belül elmulasztják a kellemetlen tüneteket. Kenjük be a fertőzött testrészt naponta három vagy négy alkalommal.

Ekcéma (általános)

Az ekcéma a bőr gyulladása, mely apró, viszkető hólyagok megjelenésével jár. Ezek gennyesek is lehetnek, és kifakadásuk után a helyükön apró hegek képződnek. Az ekcémának számos fajtája van, de a leggyakoribb formája nem fertőző, és a metabolizmus zavaraira vezethető vissza.
A tiszta 100%-os aloé juice-nak elsősorban a belső használata javallott: fogyasszunk belőle naponta négy kanállal (50 ml) reggelinél
egy pohár gyümölcslével vagy joghurttal. A külső alkalmazáshoz tisztítsuk meg a kezelendő felületet meleg víz és négy kanál aloé gél keverékével reggel és este.

Véraláfutás (hematóma)

A hematómás foltok mihamarabbi eltűntetésére már ősidők óta alkalmaznak tiszta aloé léből vagy gélből készült meleg pakolásokat. Ezek a zúzódás vagy erős ütés által keletkezett kékes-sárgás foltok, melyek a hajszálerek repedésének következményei, könnyen eltűntethetők az acemannan segítségével. Ez a hatóanyag ugyanis reaktiválja a bőr különböző funkcióit. Napjában kétszer tegyünk pakolást bőrünkre a véraláfutásos foltok megszűnéséig.

Duzzanattal járó bőrpír (eritéma)

E kellemetlen viszketéssel járó bőrpír megszüntetésében melyet a hajszálerek kitágulása okoz az aloé igazán hathatós segítséget nyújt. A karok és a combok belső részén megjelenő apró dudorok sötétpiros színűek, és pszichoszomatikus okokra vezethetők vissza, elsősorban abban az esetben, ha az illető személy erős stresszhatásnak van kitéve. A tünetek elmúlnak azután, hogy megszűnik a stressz forrása. Azt javasoljuk, hogy dörzsöljék be a problémás testrész naponta kétszer vagy háromszor tiszta 100%-os aloé juice-zal vagy géllel a viszkető panaszok enyhüléséig.

Eritrasma (a combok belső felén megjelenő bőrgyulladás)

Ez az enyhe bőrgyulladás többnyire a férfiak belső combján jelenik meg vörös, jól kivehető foltok formájában, melyeket az izzadtság vált ki. A bőr nem tud szabadon lélegezni, így kiváló táptalajul szolgál a különböző baktériumok számára, melyek könnyen megtelepedhetnek ezeken a testrészeken, kiváltképp a nyári időszakban. Az aloé gyulladásgátló, csillapító és regeneráló hatóanyagai hozzájárulnak e bőrprobléma megszűnéséhez. Ehhez elegendő az, ha naponta kétszer bedörzsöljük egy kevés 100%-os aloé juice-zal a gyulladt bőrt a kellemetlen állapot megszűnéséig.

Sebek

Az aloé sokféle célra felhasználható növény, így a belőle kisajtolt lé ott kellene hogy legyen minden háztartás gyógyszeres szekrényében az elsősegélynyújtó szerek között, mivel igen hasznos lehet sebek, horzsolások, leégés esetén. A fehérjebontó enzimek megemésztik a sérült szöveteket, beleértve a gennyet, és így gyorsítják a gyógyulást. A bradikináz enzim gátolja azokat a folyamatokat, melyek külső nekrotikus eseményekre reagálnak, és serkentik az immunrendszer működését.
A barbaloin és az aloésav antibiotikus és antibakteriális hatást fejtenek ki, míg az izobarbaloin, a fahéjsav észtere és a szalicilsav fájdalomcsillapító hatásúak.
Az acemannan elősegíti a hámszövet-képződést, azaz a bőrszövetek regenerációját oly módon, hogy serkenti a makrofágokat, valamint a fibroblaszt- és kollagén-termelést. E célból a hosszában félbevágott levelet tegyük közvetlenül a sebre, és hagyjuk rajta néhány percig. Ismételjük meg e műveletet reggel és este, amíg seb össze nem forr. Manapság természetesen tiszta aloé juice-t vagy gélt is használhatunk, melyek gyógynövény-kereskedésekben és gyógyszertárakban kaphatók. Ezekből a készítményekből elég egy kis mennyiséget a nyílt vagy vágott sebre, vagy a leégett bőrfelületre helyezni. Mind a három gyulladásos állapot esetén gyorsabb lefolyású lesz hegszövet-képződés és a sebgyógyulás.
Mélyebb sebek esetén tegyünk aloé gél pakolást a sérült bőrre, majd fáslizzuk be. Ezáltal csökkenteni lehet a duzzanatokat és a fájdalmat, és gyorsítani a gyógyulás folyamatát.

Korpás fejbőr

Az aloé készítmények igen hasznosak lehetnek a hajas fejbőrt borító, és védő szerepet betöltő szaruréteg hámlásának csökkentésében. E termékek igen hatékonyak, mert revitalizáló hatóanyagokat juttatva a hajas fejbőrbe, egyben táplálják azt.
A korpásodást májproblémák, stressz, vagy helytelen táplálkozás okozhatja.
Az inozitol és a treonin lipotrop hatást fejtenek ki, javítva a májműködést. Az emésztőenzimek az emésztést könnyítik meg, és számos más hatóanyag segíti a hajas fejbőr szövetének regenerációját. Azt javasoljuk, hogy fogyasszanak 2 kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t étkezések előtt, és másnaponta dörzsöljék be fejbőrüket egyforma mennyiségű tiszta aloé juice, brandy és ricinusolaj keverékével. Ezt körkörös mozdulattal masszírozzák be a bőrükbe, és hagyják rajta néhány órán keresztül. Végül öblítsék le bő meleg vízben.

 
 Kelés (furunkulus)
A furunkulus nem más, mint egy elmérgesedett pattanás, melyet a szőrtüszőkbe bekerült gennykeltő kórokozók váltanak ki. Fontos meggátolni a fertőzés továbbterjedését és a keléses állapot súlyosbodását. Ebben igen hasznosnak bizonyul az aloé, mely számos aktív hatóanyagával csökkenti a gyulladást, és elősegíti az egészséges bőr növekedését. Nem árt tudni, hogy ezt a kóros állapotot a tartósan fennálló anyagcsere-problémák váltják ki. Azt javasoljuk, hogy naponta háromszor masszírozzák be a kezelendő testrészt aloé géllel, és ezzel egyidejűleg fogyasszanak a főétkezések előtt 2 kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t.

Faggyúlerakódás az arcbőrön (ialoma)
Amikor a faggyúmirigy túl nagy mennyiségű faggyút termel, előfordulhat, hogy a szőrtüszők eltömődnek, és az izzadtság nem tud a felszínre jutni. Ez gátolja a szervezet hőmérsékletszabályozását, és a toxinok kiürülését, melyek a sejtanyagcsere termékei. Ekkor daraszemcséhez hasonlatos fehér púpok keletkeznek a bőrön, melyeket még megszáradásuk előtt mielőtt var keletkezne masszázzsal valamint mandulaporral el lehet távolítani.
Ezt követően aloé lével vagy géllel átitatott gézzel töröljük át a hegeket, hogy mihamarabb begyógyuljanak. Mivel ez a probléma az anyagcsere zavaraira vezethető vissza, ajánlatos reggeli előtt 2 kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t elfogyasztani, mely segíthet a probléma megszüntetésében.

Ekcémával vagy fisztulával járó végbél-irritáció

Néhány sportoló esetében a gáttájéki rész állandó dörzsölődésnek van kitéve. Mivel ez a testrész igen érzékeny, könnyen előfordulhat irritáció vagy kivörösödés, főleg a kerékpárosok és a body builderek körében. Az acemannan és a növényi hormonok enyhítő hatása gyorsan regenerálják a kidörzsölődött szöveteket. 100%-os aloé juice és melegvíz keverékével öblítsük le az irritált testrészt. 250 ml vízben oldjunk fel 4 kanálnyi (50 ml) juice-t. Naponta egyszer, lefekvés előtt végezzük el ezt a műveletet néhány napon keresztül, a panaszok megszűnéséig.

Lábgombásodás
Ezt a fajta fertőzést könnyen elkaphatjuk uszodákban, szaunákban vagy strandokon, mivel ezeken a sok ember által látogatott helyeken szaporodnak el leginkább a különféle bőrgombák.
A fertőzés apró, viszkető hólyagok megjelenésével jár, melyek később lehámlanak, és a sérült bőr könnyen fertőződhet másodlagosan, tehát a panaszok fokozódhatnak. Az aloé aktív hatóanyagai gombaölő, gyulladáscsökkentő, enyhítő és regeneráló réteget képeznek a bőrön.
Egy liter meleg vízben oldjunk fel 8 kanál (100 ml) tiszta aloé juice-t, és végezzünk lábfürdőt 15-20 percig. Ezt követően miután szárazra töröltük lábunkat, dörzsöljük be aloé lével, géllel vagy más aloé alapú krémmel és várjuk meg, míg teljesen felszívódik. Ezt ismételjük meg naponta kétszer.

Körömágy-gyulladás
A körömágy gyulladása igen fájdalmas lehet, mivel igen sok idegvégződés található ezen a helyen. Az izobarbaloin és a szalicilsav fájdalomcsillapító, valamint az összetett cukor, az acemannan regeneráló hatása igen rövid idő alatt a probléma enyhüléséhez vezet.
Kenjük be aloé géllel a gyulladt részt, majd óvatosan kössük be. Ismételjük meg ezt a műveletet néhány napon keresztül, reggel és este.

Csalánkiütés
Olyan bőrpanaszok esetén, amelyeket nem a csalánnal, medúzával vagy tengeri sünnel való érintkezés váltott ki, és apró, vöröses-fehér, kiterjedt viszkető dudorok jellemeznek, a csalánkiütés tüneteivel állunk szemben. Ezt a bőrirritációt valószínűleg az elfogyasztott ételben lévő egy vagy több olyan anyag okozta, mely nem szívódott fel tökéletesen a gyomor és bélrendszerben, és így allergiás reakciót váltott ki.
Két aktív hatóanyag, az acemannan és a bradikináz enzim javítják a szervezet védekezőképességét, gyulladáscsökkentő hatásúak, és enyhítik a viszketést.
Csalánkiütés esetén tanácsos naponta 2 kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t elfogyasztani, és naponta kétszer bedörzsölni a problémás bőrfelületet. Lásd Allergiák.

Körömgyulladás
Ez alatt a kóros elváltozás alatt a körmöt körülvevő körömágy gyulladásos állapotát értjük, mely egy véletlen horzsolást vagy manikűr/pedikűr kezelést követő baktériumos fertőzés következtében jön létre. A gennykeltő baktériumok gyorsan szaporodnak, és a fertőzés igen kellemetlen és fájdalmas tünetekkel jár, mivel az ujjbegyekben számos idegelágazás található.
Az antibakteriális fahéjsav és krizofánsav, valamint a fájdalomcsillapító szalicilsav hatása azonnal érezhető, ezért javasoljuk, hogy oldjanak fel 8 kanál (100 ml) tiszta aloé juice-t 1 l vízben, és áztassák benne ujjaikat egy kis ideig. Naponta háromszor ismételjék meg ezt a kezelést pár napon keresztül.

Pemfigusz (hólyagképződéses bőrbetegség)
Ez a bőrgyulladás hólyagok képződésével jár, melyek olykor gennyesek is lehetnek. Gyakran a csecsemők érzékeny bőrén alakul ki baktériumos fertőzés következtében. Borsó nagyságú, tejszerű folyadékkal telt hólyagok keletkeznek a bőrön, melyek kifakadásakor a fertőzés további területekre terjedhet át. Tanácsos a hólyagokat egy tiszta 100%-os aloé lével átitatott vattadarabbal átpaskolni. Ezt ismételjük meg naponta 3 4 alkalommal, és hála a különböző aktív hatóanyagok antibakteriális, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatásának, a javulás gyorsan be fog következni.

Száj kipállása
Ez a kóros elváltozás a száj körüli rész kipirosodásával, berepedezésével jár. Elsősorban a száj nyálkahártyáján lévő baktériumok és a csökkent immunreakció okozza, valamint a vitaminokban és ásványi sókban szegény étrend is szerepet játszik kialakulásukban. Ezért igen hasznos, ha az aloé géllel napjában többször is bekenjük a szánkat, éppen úgy, ahogy egy ajakírral. A gélt finom mozdulatokkal kell felvinni ajkunkra, hogy a berepedezések, sérülések ne fokozódjanak.
Javasoljuk, hogy szenteljenek nagyobb figyelmet táplálkozásuknak, és fogyasszanak több vitaminban és ásványi sóban gazdag ételt. Igyanak meg 4 kanál (50 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t reggeli előtt egy héten keresztül.

Felfekvés okozta kisebesedés
A hosszú ideig ágyhoz kötött kórházi betegeknél, vagy az időseknél, akik több héten keresztül sztatikus pózokba vannak kényszerítve, vérkeringési zavarok léphetnek fel a test mozdulatlanságra ítélt részein. E tünetek jellemzőek például a szélütést szenvedett, lebénult páciensekre. Így jönnek létre a felfekvés okozta kisebesedések, azaz egy olyan gyulladásos állapot, mely a testnek azt a részét érinti, melyben a rá nehezedő súly miatt nem kielégítő a vérellátás. Ily módon a bőrön gennyes redők keletkeznek, melyek szinte "kimarják" a szöveteket. Ez a bőrbetegség súlyosbodhat, és vérmérgezéshez, azaz szepszishez vezethet.
A kellemetlen komplikációk elkerülése végett mossuk le a beteg testrészt 8 kanál (100 ml), 1/2 liter langyos vízben feloldott tiszta 100%-os aloé juice-ba mártott puha kendővel, lehetőleg kerülve a dörzsölést.

Viszketés
A viszketés, mely nem más, mint a szervezetünkbe jutott káros anyagokra való reakció, könnyen csillapítható aloé tartalmú krémekkel vagy géllel. Naponta néhányszor vigyük fel bőrünkre a készítményt a tünetek megszűnéséig. E termékek hasznosnak bizonyulnak az enyhébb panaszok kezelésére, pl. a hüvely- és ágyéktáji viszketés, ill. általános bőrviszketés esetén.

Rovarcsípés
Egy, a rovarcsípés elleni ősi gyógymód az amerikai indiánoktól származik. Ez a bölcs nép ugyanis testét aloé géllel kente be, melynek jellegzetes szaga elriasztotta a rovarokat. A rézbőrűek akik a fehér telepesek támadásai miatt a mocsárvidékekre húzódtak be így megmenekültek a szúnyograjoktól.
Az aloé lé antibakteriális hatása miatt rovarcsípés után is jó szolgálatot tehet, elsősorban nyáron, párás éghajlatú, szúnyogoktól hemzsegő területeken. Ha ilyen helyeken járunk, fedetlen testrészeinket kenjük be aloé géllel, mely elriasztja a szúnyogokat. Csípés esetén pedig dörzsöljük be néhányszor a viszkető helyet a duzzanat eltűnéséig.

Mellbimbó berepedezése
Ez az elváltozás általában akkor alakul ki, amikor a női szervezet igen legyengült állapotba kerül például szülés után. E kellemetlen berepedezés kiváltó oka a tápanyag- és energiahiányos állapot. Az aloé ebben az esetben is kitűnő ellenszernek bizonyul, mivel biztosítja a szervezet számára a rehabilitációhoz szükséges hatóanyagokat, a különféle fájdalomcsillapító és sebösszehúzó tápanyagokat.
Kenjék be mellüket reggel és este aloé géllel, ügyelve arra, hogy az anyag teljes egészében felszívódjon. Emellett hasznos lehet étkezések előtt 2 kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice elfogyasztása.

Ráncosodás
A ráncok az évek előrehaladtával alakulnak ki annak következtében, hogy a bőrben lévő kollagén elveszíti rugalmasságát . Ez a kezdete a bőrpetyhüdtségnek. E jelenség az egész testet érinti, de mindenekelőtt az arcot, a nyakat, a dekoltázst és a kezeket, mely testrészek a leginkább ki vannak téve a napsugárzás és az UV sugarak káros hatásainak.
Manapság ennek a témának igen nagy figyelmet szentelnek nemcsak a nők, hanem a férfiak is. Ennek oka abban keresendő, hogy egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk megjelenésünknek, főleg az érett kor felé közeledve. Ebben az esetben újfent nagyon hasznosnak bizonyulnak az aloé botanikai tulajdonságai, mivel e növény természetes komponensei állandó alkalmazás mellett preventív hatást fejtenek ki, és hozzájárulnak az egészség és a fiatalos közérzet meghosszabbításához.
A számos, kimondottan összehúzó hatású komponens, valamint a kollagéntermelést serkentő acemannan csökkentik a ráncok megjelenését. E célból használjunk reggelente arclemosót. Ehhez fél liter meleg vízben oldjunk fel 2 kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t. Öblítsük le bőrünket, és ezt a műveletet néhány percen keresztül többször ismételjük meg. Érezni fogjuk, hogy bőrünk puhább, fényesebb és rugalmasabb lesz. Lemosás után puha törülközővel a dörzsölést elkerülve óvatosan nyomkodva töröljük meg bőrünket.

Napégés
Már jó pár éve az újságok és a televízió információk tömkelegével áraszt el bennünket arra vonatkozóan, hogy hogyan tehetjük ki bőrünket a nap sugarainak a leégés kockázata nélkül. Ezek szerint a strandon vagy a hegyekben mindig legalább 8-as faktorú krémmel kell védeni bőrünket. Így lehet, hogy kissé később barnulunk le, de elkerülhetjük a kellemetlen következményeket, mint a leégés, vagy a még ennél is súlyosabb károsodások, a melanomák kialakulását. Bizonyított ugyanis e tumorfajta gyakorisága és a védelem nélküli napozás közötti összefüggés. Sajnálatos módon az üdülőhelyek gyógyszertáraiban nyaranta nagyüzem van, éppen a gyakori leégések miatt. Az aloé lé minden nyaraló turista elsősegélynyújtó csomagjában benne kéne hogy legyen.
Az aloé használata igen hasznosnak bizonyul az effajta égési sérülések kezelésére. Ahogy már a sérüléseknél említettük, a bradikináz enzim gátolja a gyulladásos reakciót, melyet a túlzásba vitt napozás vált ki, és stimulálja az immunvédelmet. A barbaloin és az aloésav antibiotikus és antibakteriális hatást fejtenek ki. Az izobarbaloin, a fahéjsav észtere és a szalicilsav a fájdalomcsillapítás terén játszanak fontos szerepet. Az acemannan felgyorsítja a hámszövetképződést, azaz a bőr regenerációját, serkentve a makrofágokat és növelve a fibroblaszt- és kollagén-termelést.
Óvatosan kenjük be a sérült bőrfelületet aloé lével naponta többször, és a leégést követő napokban kerüljük a napon való tartózkodást.

Vízhólyag
Ez a fajta kikérgesedéssel járó állapot úgy jön létre, hogy a bőr sérült külső rétegein vízzel telt hólyagok keletkeznek, melyek védik a különösen nagy igénybevételnek kitett bőrt. Ezek a kör formájú hólyagok különböző méretűek lehetnek akár néhány milliméternyi, akár mogyoró nagyságú , színűk fehéres, tejszerű, belsejükben pedig folyadék található. Miután felszakadt a vékony hártya, és kifolyott a benne lévő folyadék, a szöveteket könnyen megfertőződhetnek különböző baktériumokkal. Azt javasoljuk, hogy ecseteljék be a vízhólyag körüli részt aloé géllel naponta néhány alkalommal, majd fedjék le ragtapasszal.

Sugárzás és hő okozta sérülések

Ez alatt a probléma alatt a bőr és a felhám szöveteinek sérüléseit értjük olyan esetekben, amikor ezeket a részeket a normális testhőmérsékletnél magasabb hőhatás éri. Léteznek sugárzás okozta égési sérülések is, melyek az után keletkeznek, hogy testünk vagy valamelyik testrészünk hosszabb ideig ki volt téve az egészségi állapot ellenőrzése szolgáló röntgensugarak hatásának.
Bizonyos határokon belül a röntgensugaraknak nincs káros hatása a bőrre, sem a szervekre, bár ez nehezen meghatározható. Aki azonban munkaköréből kifolyólag kerül kapcsolatba ezekkel a sugarakkal, azzal előfordulhat, hogy radioaktív baleset éri. A következmények ebben az esetben a bőr külső rétegein is észlelhetők. Ez Csernobil lakóin, és az erőmű dolgozóin is megfigyelhető volt, amikor 1986 tavaszán felrobbant az orosz atomerőmű reaktora.
E témában számos tanulmány látott napvilágot amerikai tudósok jóvoltából, akik már a 30-as évektől foglalkoznak a magfizika ezen ágával, az orvosi radioterápiára vonatkozóan.
A fehérjebontó enzimek "megemésztik" a sérült sejteket, és felgyorsítják a gyógyulás folyamatát.
A bradikináz enzim gátolja a gyulladásos folyamatokat, melyek egy külső nekrotikus eseményre reagálnak, és serkenti az immunvédelmi rendszert. A barbaloin és az aloésav antibiotikus és antibakteriális hatást fejtenek ki.
Az izobarbaloin, a fahéjsav észtere és a szalicilsav fájdalomcsillapító hatásúak. Az acemannan felgyorsítja a hámszövet-képződést, azaz az epidermisz szöveteinek regenerációját, serkentve a makrofágokat és a fibroblaszt- valamint a kollagén-termelést. Mind a napsugarak, mind a radioaktív sugarak okozta égési sérüléseknél hasznos lehet, ha aloé juice és méz keverékével kenjük be a károsodott testfelületet. Emellett célszerű 4 kanál (50 ml) tiszta 100%-os aloé juice fogyasztása. Ily módon garantáltan megszűnik az e tüneteket kísérő fájdalom, és gyorsítható a gyógyulás. 

 

                                      Látószervek

Szürkehályog (katarakta)
Ez a betegség, melyet a szemlencse szerves anyagának, a krisztallinnak a homályossá válása okoz, az életkor előrehaladtával jelentkezik. Kiváltó okai között szerepel a hosszú ideje fennálló helytelen életmód és táplálkozás. A látóideg legyengülése és meglazulása a képek elhomályosodásához és látásromláshoz vezet.
Az aloé, mely gazdag cinkben és A provitaminban (bétakarotin), megerősíti a látóideget és annak idegvégződéseit, egészen a szemgolyóig. Így lassítható a krisztallin öregedési folyamata.
Napi 2 kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice fogyasztása 40 éves kor felett a tapasztalatok szerint jelentős mértékben hozzájárul ennek az időskori kóros elváltozásnak a megelőzéséhez.

A szaruhártya és a kötőhártya gyulladása

A szaruhártya gyulladását a napon való hosszas tartózkodás váltja ki, míg a kötőhártya-gyulladás a szemgolyó és a szemhéjak belső felszínét kibélelő szövet gyulladása.
A cinknek, és az aloéban lévő egyéb csillapító és fájdalomcsökkentő hatású molekuláknak köszönhetően szinte azonnali javulás érhető el mindkét betegség esetében.
Azt javasoljuk, hogy fogyasszanak napi 4 kanál (50 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t, melyet feloldottak például egy pohár répalében mely ugyancsak gazdag bétakarotinban.
Továbbá helyezzenek szemükre tiszta aloé lé és meleg víz (1:1) keverékéből készített pakolást.
Ezt ismételjék meg reggel és este. A kötést legalább 20 percen keresztül tartsák a szemükön.

Éjszakai vakság

Az éjszakai vakságot, más néven farkasvakságot az A provitamin hiánya okozza. E hiányállapot következtében csökken a purpurin nevű fehérje termelése, mely jelentős szerepet játszik a látásfunkciók terén. A hosszú ideje fennálló súlyos vitaminhiány igen káros hatással lehet az éjszakai látás képességére. Mint ahogy a többi szembetegség esetében, itt is jó szolgálatot tehet a tiszta, 100%-os aloé juice mind szemcseppként, mind italként alkalmazva. Farkasvakság esetén fontos az A provitamin bevitele és a szemorvosi vizsgálat.
Lásd A szaruhártya és a kötőhártya gyulladása.


Zöldhályog (glaukóma)
A "zöldhályog" kifejezés a szem tartósan magas belnyomását jelöli. A glaukómás roham erős fejfájással, hányingerrel és hányással jár. A páciensnek káprázik a szeme, ugyanakkor az őt körülvevő tárgyakat homályosan látja.
Az aloé lé részt vesz a különböző biokémiai folyamatokban, elősegítve a szemen belüli nyomásértékek normalizálását és az egészséges állapot visszaállítását. Mindez a nagy mennyiségű káliumionnak köszönhető, melyek számos elektro- biokémiai folyamatot szabályoznak, továbbá az emésztőenzimeknek, melyek a táplálék lebontását segítik elő. Így elkerülhető a szervezet túlterhelése, mely nagyobb artériás nyomással jár.
A nyomásszabályozásban a többszörösen telítetlen aminosavak és a foszfolipidek inozitol is fontos szerepet játszanak.
Azt javasoljuk, hogy kúraszerűen fogyasszanak napi 4 kanál (50 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t az első három héten, majd csökkentsék le napi 2 kanálra (25 ml). Folytassák a kúrát két hónapon keresztül. Az étrendből minden esetben ki kell iktatni a nátriumot, kávét, és kerülni kell a dohányzást. Ellenben fogyasszanak minél több gyümölcsöt és zöldséget, hogy ezzel biztosítsák a megfelelő vitamin- és ásványisó-bevitelt, elsősorban a káliumtartalmú ételeket részesítve előnyben.

Szaruhártya-átültetés lézeres beavatkozás

A szaruhártyán elvégzett sebészeti beavatkozások után mind szaruhártya-átültetés, mind súlyos myopia (rövidlátás) esetén az aloé igen jó hatással van a szövetek regenerációjára, mivel a juice-ban megtalálható tucatnyi vitamin és ásványi anyag specifikus hatást fejt ki a sejteken belül. Ezen túlmenően az acemannan kölcsönhatásba lép a sejtmembránokkal, segítve a toxinok távozását és a tápanyagok bejutását.
Ily módon az aloé hasznosnak bizonyul bizonyos szemészeti beavatkozások mint a szaruhártya-átültetés, vagy a rövidlátás lézerrel való korrigálása utókezelése során is.
Azt javasoljuk, hogy fogyasszanak napi 4 kanál (50 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t. Emellett reggel és este tegyenek pakolást a szemükre, melyhez keverjenek össze 1 2 kanál aloé gélt kevés langyos vízzel. A pakolást kb. 15 20 percig hagyják fenn. A műtét után legalább 8 10 napig folytassák a kúrát.

Árpa

Ha egy faggyúmirigy eltömődik, az a szem környékének gyulladásához vezethet, melyet köznyelven "árpá"-nak, azaz szemhéj-gyulladásnak neveznek. Ez a bőr megduzzadásával, fájdalommal és a normális látásfunkciók zavarával jár. Fontos, hogy a tünetek megjelenésekor azonnal helyezzünk 100%-os aloé lével készített borogatást a szemünkre. Hagyjuk rajta 20 percig, majd néhány órán keresztül ismételjük meg, gyakran cserélgetve a pakolást.
Ez hasznos lehet a fájdalmas állapot megszűntetésére. Ezt követően gyógyteából vagy kamillából és aloé léből készült borogatást tegyünk a szemünkre, mely gyulladáscsökkentő hatású. Folytassuk a kezelést naponta háromszor, a tünetek teljes megszűnéséig.

Retina

Az A, C és E vitaminokban, valamint szelénben és magnéziumban gazdag aloé kétségkívül elsőrangú antioxidáns, mely hatékonyan erősíti a retina szövetét, csökkentve a degeneratív folyamatok kockázatát elsősorban a már meglévő panaszok esetén, pl. súlyos rövidlátásnál.
Megelőzés céljából tanácsos napi 2 kanál (25 ml) tiszta 100%-os aloé juice-t három hónapos ciklusokban fogyasztani, melyek között tartsanak 1 2 hónap szünetet. A kúrát legalább három cikluson keresztül folytassák.